Cancerul cervical este o afectiune in care celulele normale se transforma in celule canceroase in tesutul cervical. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului si face legatura intre uter si vagin.
Exista cateva masuri de protectie pe care le poti lua in considerare si pentru a evita contactarea acestui virus care cauzeaza cancerul de col uterin.
1. Efectueaza cu regularitate examenul citologic Babes - Papanicolau;
2. Adopta un regim alimentar sanatos, cu multe fructe si legume bogate in caroten, vitamina C si E.
3. Renunta la fumat;
4. Foloeste de fiecare data prezervativul;
5. Alege monogamia;
6. Menopauza nu scade riscul de a dezvolta cancer de col uterin, deci nu trebuie sa scada nici vigilenta. Este complet gresita si extrem de periculoasa ideea conform careia femeia odata intrata la menopauza nu trebuie sa se mai duca la ginecolog sau sa-si faca un examen citologic anual.
HPV este un virus extrem de contagios, care se transmite in principal prin contact sexual, dar si printr-o simpla atingere a tegumentelor si mucoaselor genitale.
De la momentul infectarii si pana in momentul dezvoltarii unui cancer de col uterin trec, de obicei, 20-30 de ani, timp ce ar trebui intens folosit pentru depistarea si tratarea intr-un stadiu cat mai precoce a maladiei preneoplazice.
Peste 50% din populatia Romaniei - de ambele sexe - este infectata cu acest virus, de cele mai multe ori fara sa stie, fiindca infectia poate sa fie si asimptomatica. Condiloamele, cunoscute popular ca vegetatii, veruci sau negi genitali, sunt dovada infectarii, insa nu apar decat la o parte dintre cei infectati. Ceilalti raman asimptomatici.