Campanie de reinformare asupra vaccinului anti-HPV

Cu toate ca vaccinul anti-HPV a fost primit cu mare interes de locuitori din 17 tari din Europa, campania de vaccinare cu Cervarix din Romania a fost una din cele mai controversate, majoritatea mamicilor refuzand ca fetilele lor sa faca vaccinul; din aceasta cauza la inceputul acestei luni a reinceput programul de informare asupra vaccinul Cervarix. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" a fost primul care a dorit sa lamureasca o parte din intrebarile care au aparut in legatura cu acest vaccin.
De aceea a tinut un discurs studentilor si jurnalistilor la Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

In primul rand a dorit sa explice motivul pentru care aceasta campanie a fost un dezastru. "Controversele s-au nascut deoarece campania a inceput cu "nu", adica mamicile trebuiau sa semneze pe propria constiinta ca isi lasa fetilele sa fac vaccinul si este normal ca fiecare om sa se gandeasca "de ce sa semnez daca vaccinul este sigur... nu cumva ceva necurat zace la mijloc". De asemenea, o mare vina o poarta si mass media, care in loc sa vorbeasca despre o campanie de vaccinare controversata, pe paginile ziarelor a aparut un vaccin controversat", a precizat Prof. Dr. Cercel.


Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o afectiuni cronica grava, cu sanse minime de vindecare daca este depistata in stadii avansate. Potrivit Prof. Dr. Streinu-Cercel "cancerul de col uterin este a 2 cauza de deces in randul femeilor, dupa cancerul de san, (...) la fiecare 2 minute in lume o femeie moare de cancer de col uterin".

Totodata, acesta precizeaza ca pana la varsta de 50 de ani aproximativ 80% dintre femei prezinta o infectie cu una din tulpinile virusului HPV iar la 60 de luni de la primul contact sexual intre 67-70% dintre adolescente au contactat HPV. "Au identificat peste 100 de tulpini, majoritatea dintrele ele fiind inofensive si asiptomatice, iar 15 dintre acestea duc la cancer, 2 la o forma de cancer malign (16, 18) iar restul la o forma de cancer benign".

Impreuna, tipurile de HPV cauzatoare de cancer 16 si 18 sunt responsabile de 70% din toate cazurile de cancer de col uterin la nivel global.


Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus)

Anticorpii celor 70% de femei care se infecteaza cu HPV incep o lupta impotriva infectiei iar de cele mai multe sistemul imuntar invinge.
Potrivit specialistilor, daca trece un an de la identificarea infectiei cu HPV iar infectia nu s-a agravat, persoana respectiva are toata sansele sa nu faca cancer de col uterin, acest fapt datorandu-se sistemului imunitar puternic.

"Restul femeilor in aproximativ 5 ani vor prezenta leziuni la nivelul colului, dupa 15 ani vor fi diagnosticate cu cancer de col uterin, iar de cele mai multe ori in anul urmator mor", sustine Prof. Dr. Cercel. Cu toate ca studiile arata ca tocmai leziunile superficiale de la nivelul colului declanseaza mai tarziu boala necrutatoare, majoritatea femeilor nu le dau mare importanta.

Deci, cancerul de col uterin se instaleaza si devin mortal in 15 ani de la infectare. Astfel, femeia care a fost diagnosticata la varsta de 25 ani cu cancer de col uterin, inseamna ca s-a infectat la varsta de 9 ani (un an cand infectia poate sau nu sa dispara si 15 in care se formeaza boala).  


Fumatul si cancerul de col uterin

Actul sexual este unul obositor, iar de fiecare dupa ce a avut loc la nivel de col uterin apar o serie de microleziuni. Daca barbatul este infectat cu HPV, atunci plaseaza infectia in aceste microleziuni. "Dupa contactul sexual, femeile fumatoare obisnuiesc sa isi aprinda o tigara, care dupa cum se stie produce monoxid de carbon. Cand monoxidul ajunge in organism anticorpii nostrii trebuie sa protejeze organele de efectele nocive ale acestuia, si astfel "uita" sa protejeze si colul uterin de infectia cu HPV pe care barbatul tocmai a plasat-o femeii", ne explica Prof. Dr. Streinu-Cercel.

Deci, pentru ca riscul infectiei cu HPV sa scada femeia trebuie sa nu fumeze dupa contactul sexual. Medicul specialist le sfatuiesti pe femei sa isi aprinda prima tigara dupa 2-3 ore de la contactul sexual.


Metode de prevenire


Directorul Insitutului de Boli Infectioase "Matei Bals" sustine ca metodele de prevenire ale cancerului de col uterin sunt: vaccinarea si testul screening Papanicolau.
"Aceste metode ofera un grad de prevenire de 94%".

Vaccinul anti-HPV este deja folosit in 17 tari din Europa. De exemplu, in Franta se desfasoara 2 campanii de vaccinare, una pentru fetitele cu varsta de 11-12 ani ai alte pentru cele cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani.

"Primul test Papanicolau trebuie facut la 3 ani de la primul contact sexual, insa nu mai tarziu de varsta de 21 ani deoarece HPV se trasmite si prin masturbare. Riscul infectiei cu HPV este de 5 ori mai mic in randul femeilor care isi fac Papanicolau de 2 ori pe an", a mai declarat specialistul.


Despre vaccin

Prin iginerie mecanica cercetatorii au descoperit o proteina care are structura asemenatoare cu ce a virsului HPV. Proteina E1 genereaza anticorpi neutralizanti, care ajuta la eliminarea infectiei. "Daca virusul HPV nu este eliminat cu ajutorul vaccinului sau de anticorpii sistemului imunitar, acesta nu mai pleaca de la col deoarece este un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea lui - dovada sunt  numarul mare de infectii si numarul mare de pacienti cu cancer de col uterin", a declarat Prof. Dr. Streinu-Cercel.  

"Un preparat care a devenit vaccin are in spate o serie de studii riguros realizate de EMEA (European Medicines Agency), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) si FDA (United States Food and Drog Administration)", precizeaza Prof. Dr. Cercel.

In timpul studiilor, persoanele vaccinate cu Cervarix au fost monitorizate in permanenta si li s-au facut testul Papanicolau si colposcopia. "Acestia au fost monitorizati timp de 2 ani de la vaccinare si deoarece s-a demonstrat ca are o eficienta de 95%, vaccinul anti-HPV a fost aprobat si dat in folosinta publicului. Motivul pentru care acest vaccin este disponibil in atatea tari imediat ce studiile au fost terminate este departamentul de PR si Marketing al companiei GSK, care au stiut cum sa-si faca treaba", a adaugat Prof.
Dr. Streinu-Cercel.


"Vaccinul este contraindicat femeilor gravide, femeilor care alapteaza si celor care sunt alergice la ou - contraindicatii prezente si in alte vaccinuri", sustine Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel. Efectele secundare, de asemenea sunt din cele comune, printre acestea se numara: durere si mancarime locala sau febra de 38 grade care dureaza cel mult 2 zile.


Studii

Prof. Dr. Adrian Sterinu-Cercel a prezentat studiile realizate de compania GlaxoSmithKline.

Sarcini/rezultatele sarcinilor  Cervarix
N=130
 Placebo
N=131
   nr. cazuri - %
 nr. cazuri - %
Sarcina in evolutie
4  - 3.1% 9  -  6.9%
Sugar normal 104 - 80.0% 90 - 68.7%
Avort spontan
10  - 7.7% 15 -11.5%
Avort la cerere   6 - 4.6% 5 - 3.8%
 Avort incomplet 1 - 0.8% 3 - 2.3%
 Fat nascut mort 1 - 0.8% 1 - 0.8%
 Sugar anormal 1 - 0.8% 5 - 3.8%
 Nastere prematura 2  - 1.5% 2 - 1.5%

"Au aparut tot felul de speculatii, cum ca acest vaccin urmareste sa scada fertilitatea femeilor cu intentia de a scadea populatia lumii. Dupa cu puteti observa, dintre femeile care au facut vaccinul 104 au nascut un copil sanatos, iar in cazul injectarii cu placebo numai 90 femei au nascut un sugar sanatos".



 Cervarix
N=393
Placebo
N=383
 Evenimente adverse    
 Femei cu cel putin un eveniment advers raportat  110 (28%)  126 (32.9%)
 Numar de  Evenimente Adverse raportate  149  202
 New Onset Chronic Disease (NOCD)*
Aparitia de boli cronice novo
   
 Femei cu cel putin un eveniment NOCD raportat  18  (4.6%)  21 (5.5%)
 Numar de  Evenimente NOCD raportate  21  23
 Evenimente adverse severe ( EAS)    
 Femei cu cel putin un EAS raportat  31 (7.9%)  39  (10.2%)
 Numar de  Evenimente EAS raportate  36  46

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mircea pe 13 Dec 2008, 23:49
    Imunitatea e cheia pentru majoritatea bolilor

    "Anticorpii celor 70% de femei care se infecteaza cu HPV incep o lupta impotriva infectiei iar de cele mai multe sistemul imuntar invinge. Potrivit specialistilor, daca trece un an de la identificarea infectiei cu HPV iar infectia nu s-a agravat, persoana respectiva are toata sansele sa nu faca cancer de col uterin, acest fapt datorandu-se sistemului imunitar puternic" - Concluzia e destul de clara: Atata vreme cat foarte multe infectii sunt invinse de o imunitate buna solutia este intarirea acesteia. De ce sa vaccinam toata populatia cand pot fi vaccinate doar categoriile de risc?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod