Campania "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte"

"In scurt timp, cancerul va putea fi vindecat in toate cazurile", afirma conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca in cadrul conferintei de presa care marcheaza lansarea campaniei de informare si educare "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte".

International Agency for Research on Cancer estimeaza ca in anul 2008 s-au inregistrat in intreaga lume peste 12 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, iar 7,6 milioane au decedat din cauza acestei maladii, incidenta si prevalenta acestei afectiuni fiind in continua crestere.

In Romania s-a lansat prima campanie care vizeaza lupta impotriva cancerului in general si care isi propune sa schimbe atitudinea oamenilor despre cancer, convingand pacientii ca exista speranta oferita de solutii inovatoare de tratament disponibile si in Romania care pot prelungi speranta de viata sau pot aduce chiar vindecarea.

"Cancerul nu inseamna condamnare la moarte, este prima campanie adresata publicului larg care vizeaza lupta impotriva cancerului in general, si nu doar impotriva unui anumit tip de afectiune maligna. Principalul obiectiv al acestei campanii este sa transmitem un mesaj puternic de optimism atat catre bolnavi, familie, prietenii acestora, dar si pentru cei care nu s-au confruntat niciodata cu o situatie de acest fel.

Cancerul poate fi invins, iar acest optimism se bazeaza pe dovezi stiintifice", declara Dan Zamonea, director general Roche Romania, compania care a lansat campania.

Pentru desfasurarea campaniei a fost realizat si un spot care va rula pe posturile de televiziune din tara, un site cu informatii utile pentru pacienti care urmeaza sa fie lansat si numeroase activitati care vor incepe din toamna acestui an. Mesajul principal al campaniei este ca aceasta maladie poate fi invinsa. Lupta incepe cu atitudinea pozitiva care are un efect benefic asupra tratamentului.

"Cancerul nu inseamna certificat de deces, dar este important ca si momentul diagnosticarii sa nu intarzie foarte mult. Este bine stiut faptul ca tratamentul are sanse mult mai mari de reusita daca boala este depistata precoce. De aceea este important ca pacientul sa se adreseze precoce la medic, iar acesta sa-i insufle optimism chiar daca este diagnosticat un cancer", atrage atentia conf.
dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Desi simptomele acestei boli nu sunt iesite din comun, exista cateva semne directe, cum ar fi palparea unei formatiuni care este in crestere sau o hemoragie cu diverse localizari. Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu precizeaza ca de obicei aceste simptome incep sa sperie pacientii, insa "nu inseamna neaparat ca au si cancer. Trebuie sa stim ca sunt unele cazuri de cancer care nu dor, insa exista si situatii in care durerea se resimte foarte intens. Ar fi bine sa nu asteptam aceste simptome, ci sa recurgem la un consult de specialitate de cate ori simtim ca ceva nu este in regula. Cel putin in privinta a patru tipuri de cancer (mamar, uterin, colorectal si prostatic) avem teste de screening care pot depista formatiunile tumorale".


Oana Pellea:
"Mi-am pierdut ambii parinti din cauza acestei boli"

Actrita care a castigat de doua ori titlul "Cea mai buna actrita din Romania" si este fiica marelui actor roman Amza Pellea, Oana Pellea a fost prezenta la conferinta de lansare a campaniei pentru a povesti despre incercarile grele prin care a trecut, pierzandu-si ambii parinti din cauza cancerului.
In ciuda acestui fapt, mesajul pe care il transmite actrita este unul plin de forta, sustinand ca "trebuie sa luptam impotriva acestei boli pentru a o invinge. Mi se pare senzationala aceasta campanie pentru ca se ia de gat cu sperietoarea aceasta si afirma ca putem sa ne luptam cu ea". Actrita este de parere ca informatia in Romania este minimala cu privire la aceasta boala si ca foarte multi oameni evita sa se prezinte la medic de frica sa nu depisteze o afectiune maligna.

Pentru un bolnav cu cancer, prelungirea supravietuirii poate insemna totul. "Nici nu va puteti inchipui cat inseamna o zi in viata unui bolnav de cancer", precizeaza actrita care isi aminteste de mama ei care obisnuia sa spuna ca viata este pe zile.


Sfatul specialistului
Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

"Dupa descifrarea codului genetic uman in anul 2000 s-a descoperit arta genica a tumorilor. Astfel s-a trecut de la o intelegere clasica a formatiunilor maligne la una a genomului tumoral.
Fiecare individ, de exemplu cu cancer pulmonar, sufera anumite modificari, iar acum aceste modificari pot fi identificate si sunt folosite de companiile farmaceutice pentru a crea molecule care sunt deficitare in organismul bolnav. Aceasta terapie moleculara tintita a intrat in practica clinica si in Romania, reusind sa prelungeasca supravietuirea pacientilor cu boala avansata. Insa, trebuie sa retinem ca acest tip de terapie are specificatii foarte clare si nu poate fi aplicata pentru orice tip de cancer, iar costurile sunt de 5 sau 6 ori mai ridicate in comparatie cu alte tratamente".