Cancerul renal are o incidenta crescuta in randul persoanelor cu varste intre 50 si 70 de ani. Numarul barbatilor bolnavi este cu aproximativ 50% mai mare decat cel al femeilor, iar incidenta creste odata cu inaintarea in varsta, arata ultimele date statistice.
Potrivit datelor oferite de Institutul Clinic de Uronefrologie si Transplant Renal "Fundeni", unde anual se realizeaza aproximativ 350 de operatii pentru cancerul renal ne confruntam cu o crestere alarmanta a persoanelor afectate de cancerul renal daca luam in considerare numarul cazurilor inregistrate in urma cu 20 de ani cand se operau in jur de 25-30 de cazuri in fiecare an. Specialistii urologi si nefrologi sustin ca din cele 350 de interventii chirurgicale pentru cancerul renal 10% au extensie venoasa, ceea ce inseamna ca medicul care opereaza un astfel de caz trebuie sa aiba specializare si in chirurgia vasculara.
Statisticile arata ca 1 persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi, ceea ce inseamna ca aproximativ 2.000.000 de persoane sunt afectate de boala. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializa sau transplant renal. Bolile de rinichi sunt strans corelate cu alte afectiuni, cum sunt cele cardiovasculare, ceea ce creste in si mai mare masura costurile legate de ingrijirea pacientului.
Transplantul: sansa la viata pentru cei cu afectiuni renale grave
In perioada iunie 1997- aprilie 2010 numarul total al transplanturilor renale efectuate la Institutul Clinic de Uronefrologie si Transplant Renal "Fundeni" a fost de 1102 cazuri. Din aceastea 80,5 % au avut drept rezultat rinichi functionali, in conditiile in care rata de succes in Europa si SUA este de 60-65%. Procentul ar putea fi chiar mai mare, intrucat 3,2% din receptori au fost pierduti din evidenta.
Din cele 1102 cazuri de transplant renal realizate in cei 13 ani, 242 au implicat rinichi recoltati de la donatori aflati in moarte cerebrala si transplantati (22% din total), iar restul au fost prelevati de la donatori in viata. Din totalul cazurilor de transplant renal, 1042 au avut drept receptor adulti, iar 60 au fost catre receptori copii.
In ce consta transplantul renal?
Operatia de transplant renal consta in inlocuirea rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la o alta persoana (donator). Grefa (rinichiul sanatos) va prelua astfel functiile rinichilor care nu mai sunt functionali. Persoana care este supusa transplantului poate sa duca o viata normala daca noul rinichi functioneaza in mod corespunzator.
"Transplantul renal este o procedura chirurgicala majora, care presupune o componenta chirurgicala vasculara si o componenta chirurgicala urologica. Tehnica standard presupune plasarea grefonului in fosa iliaca dreapta, anastomoza T-L a venei renale la vena iliaca externa a receptorului, urmata de anastomoza T-T a arterei grefonului la artera hipogastrica. Restabilirea continuitatii tractului urinar se realizeaza, in majoritatea cazurilor, prin ureterocistoneostomie", explica prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni
Retine ca este foarte important sa ai grija de sanatatea ta daca esti pe listele de asteptare sau te pregatesti pentru operatie. De aceea trebuie sa respecti indicatiile terapeutice ale medicului curant, sa urmezi o dieta recomandata de la care sa nu te abati, sa consulti regulat medicul curant, sa nu te izolezi si sa fii optimist. Iar, dupa efectuarea interventiei chirurgicale vei fi monitorizat de o echipa de medici pentru a se asigura ca rinichiul nu este respins de organism si functioneaza normal.
2 teste simple te pot salva
Trebuie sa retinem ca boala cronica de rinichi nu doare si este putin evidenta in stadiile incipiente, insa prin depistarea pecoce se poate trata eficient fara ca persoana afectata sa ajunga la dializa sau transplant renal. Ea poate sa-si faca aparitia in cazul in care exista o eliminare crescuta de proteine in urina, de aceea este foarte util sa facem doua teste macar anual pentru a evalua capacitatea functionala a rinichiului: creatinina din sange si sumarul de urina. Daca in buletinul de analize se constata prezenta de proteine in urina sau creatinina este mai mare de 1,2 la femei si 1,4 la barbati este indicat sa te prezinti la medicul de familie sau la nefrolog.
Printre factorii de risc enumerati de specialisti sunt: hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, fumatul, varsta peste 50 de ani, istoric de diabet, hipertensiune si/sau boala cronica de rinichi, in familie si o boala de rinichi deja instalata.
Atentie la alimentatie!
Potrivit unor cercetari aparute anul trecut in revista medicala Journal of the American Dietetic Association si citate de site-ul medical NetDoctor.co.uk, persoanele care obisnuiesc sa consume cantitati ridicate de carne rosie, paine alba si cartofi prezinta un risc foarte ridicat de a face cancer renal. In general alimentele care au un indice glicemic ridicat prezinta un pericol pentru sanatatea noastra, atentiona Suzanne Dolwick Grieb, coordonatorul studiului. In schimb, consumand verdeturi si legume, cum este spanacul, poti sa reduci riscul de a dezvolta cancer, dupa cum precizeaza specialistul.
Tine sub control hipertensiunea arteriala!
Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii care nu mai pot functiona normal.
Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor
indeplini functiile si riscul ca persoana afectata sa ajunga la dializa
este mult diminuat.
Astfel, tratamentul hipertensiunii arteriale a devenit o prioritate
pentru boala cronica de rinichi. O presiune arteriala scazuta reduce
riscul de imbolnavire a inimii si a vaselor de sange, care pentru
bolnavii cu boala cronica de rinichi, reprezinta o amenintare mai mare
decat dializa.
Comentarii (2)
DOVEZI MEDICALE DESPRE TRATAMENTUL CANCERULUI CU ESCOZUL IN ROMANIA-www.escozul.ro
Ca sa nu ajungem la cancer, eu si familia mea consumam niste produse naturiste pe baza de gel de aloe vera de la Forever Living Products. Ne-am convins de ele cand era fratele meu in spital (ca asa e romanul, pana nu vede el nu crede). Chiar sunt ffff bune. Cautati pe net informatii, pe youtube, informati-va cat de bine puteti, e sanatatea voastra. E ce aveti mai important pe lume! Alex http://vreau-sanatate.com
Posteaza comentariu