9 simptome care pot indica prezenţa cancerului

Nu le ignora!
Specialiştii susţin că există câteva simptome frecvent întâlnite şi banale, dar care pot să ascundă ceva grav. Nu trebuie să te sperie, însă este recomandat să mergi la un control ca să excluzi o boală gravă, cum este cancerul. Iată care sunt acestea!

Nu te alarma dacă ai constatat unul dintre simptomele de mai jos, dar nici nu le ignora dacă ai observat că simptomul persistă. Este recomandat să îţi faci o programare la un medic pentru a obţine un diagnostic corect. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore, deoarece pot să ascundă o tumoră canceroasă.

1. Senzaţia de balonare

Este foarte comună şi frecvent întâlnită, însă este şi un simptom care poate să indice prezenţa cancerului ovarian. Dacă te confrunţi în fiecare zi cu senzaţia de balonare care persistă câteva săptămâni nu ezita să consulţi un medic pentru câteva investigaţii suplimentare.
Dacă balonarea este însoţită de dureri abdominale, urinări frecvente, sângerări anale, sângerări în afara perioadei menstruale nu amâna un consult medical.

2. Pierderea inexplicabilă în greutate

Nu ai făcut mai mult sport şi nici nu au redus numărul caloriilor consumate în fiecare zi, dar cu toate acestea constaţi că slăbeşti (chiar 5 kilograme pe lună). Nu este semn bun, deoarece poate să fie vorba despre o tumoră sau altă afecţiune gravă (cum ar fi, hipertiroidismul), avertizează dr. Ranit Mishori de la Universitatea de Medicină Georgetown din Washington, citat de publicaţia medicală MedicineNet.com

3. Sângerări neobişnuite

Sângerările gastrointestinale care nu au legătură cu menstruaţia pot să ascundă un cancer colorectal. De asemenea, nici sângerările după ce ai intrat la menopauză nu sunt normale pentru că pot să fie cauzate de cancerul endometrial.
Nu ignora sângerările pe care le observi în urină sau fecale, deoarece poate să fie vorba despre un cancer de colon. Îţi dai seama singură dacă sunt normale sau nu aceste sângerări, important este să fii vigilentă şi să consulţi medicul dacă te îngrijorează orice simptom pe care nu l-ai mai avut.

4. Modificări la nivelul sânilor

Ştim cât de importantă este autoexaminarea periodică a sânilor pentru a depista eventualele probleme. De asemenea, dacă ai constatat o roşeaţă, o porţiune întărită, schimbări la nivelul mamelonului sau scurgeri inexplicabile (fără să fii în perioada de alăptare) nu amâna un consult medical.

5. Aluniţe modificate

Este important să consulţi un dermatolog pentru evaluarea stării aluniţelor. Orice modificare în culoare, formă trebuie să te pună pe gânduri.
Dacă aluniţa sângerează, supurează, prezintă senzaţie de mâncărime sau este durerosă trebuie neapărat să consulţi dermatologul pentru că poţi să te confrunţi cu melanom, care este forma cea mai agresivă a cancerului de piele.

6. Pete albe pe limbă

În special fumătorii nu trebuie să ignore petele albe care pot să apară pe limbă, cauzând apariţia cancerului oral.

7. Oboseala persistentă

O resimţim cu toţii, însă ea poate să fie şi un simptom pentru leucemie sau cancerul de colon sau stomac, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

8. Febra

Dacă nu ai gripă sau altă infecţie care poate să explice febra, atunci este posibil să fie vorba despre o formaţiune canceroasă, avertizează Societatea Americană de Cancer.

9. Tuse persistentă

Tusea poate să apară dacă ai gripă, răceala, alergii sau o reacţie adversă la anumite medicamente, însă dacă persistă mai mult de o lună trebuie să mergi la medic. Ea poate să ascundă un cancer pulmonar, în special dacă eşti fumător.