Specialiştii susţin că există câteva simptome frecvent întâlnite şi banale, dar care pot să ascundă ceva grav. Nu trebuie să te sperie, însă este recomandat să mergi la un control ca să excluzi o boală gravă, cum este cancerul. Iată care sunt acestea!Nu te alarma dacă ai constatat unul dintre simptomele de mai jos, dar nici nu le ignora dacă ai observat că simptomul persistă. Este recomandat să îţi faci o programare la un medic pentru a obţine un diagnostic corect. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore, deoarece pot să ascundă o tumoră canceroasă.
1. Senzaţia de balonare
Este foarte comună şi frecvent întâlnită, însă este şi un simptom care poate să indice prezenţa cancerului ovarian. Dacă te confrunţi în fiecare zi cu senzaţia de balonare care persistă câteva săptămâni nu ezita să consulţi un medic pentru câteva investigaţii suplimentare.
Dacă balonarea este însoţită de dureri abdominale, urinări frecvente, sângerări anale, sângerări în afara perioadei menstruale nu amâna un consult medical.
2. Pierderea inexplicabilă în greutate
Nu ai făcut mai mult sport şi nici nu au redus numărul caloriilor consumate în fiecare zi, dar cu toate acestea constaţi că slăbeşti (chiar 5 kilograme pe lună). Nu este semn bun, deoarece poate să fie vorba despre o tumoră sau altă afecţiune gravă (cum ar fi, hipertiroidismul), avertizează dr. Ranit Mishori de la Universitatea de Medicină Georgetown din Washington, citat de publicaţia medicală
MedicineNet.com 3. Sângerări neobişnuite
Sângerările gastrointestinale care nu au legătură cu menstruaţia pot să ascundă un cancer colorectal. De asemenea, nici sângerările după ce ai intrat la menopauză nu sunt normale pentru că pot să fie cauzate de cancerul endometrial.
Nu ignora sângerările pe care le observi în urină sau fecale, deoarece poate să fie vorba despre un cancer de colon. Îţi dai seama singură dacă sunt normale sau nu aceste sângerări, important este să fii vigilentă şi să consulţi medicul dacă te îngrijorează orice simptom pe care nu l-ai mai avut.
4. Modificări la nivelul sânilor
Ştim cât de importantă este autoexaminarea periodică a sânilor pentru a depista eventualele probleme. De asemenea, dacă ai constatat o roşeaţă, o porţiune întărită, schimbări la nivelul mamelonului sau scurgeri inexplicabile (fără să fii în perioada de alăptare) nu amâna un consult medical.
5. Aluniţe modificate
Este important să consulţi un dermatolog pentru evaluarea stării aluniţelor. Orice modificare în culoare, formă trebuie să te pună pe gânduri.
Dacă aluniţa sângerează, supurează, prezintă senzaţie de mâncărime sau este durerosă trebuie neapărat să consulţi dermatologul pentru că poţi să te confrunţi cu melanom, care este forma cea mai agresivă a cancerului de piele.
6. Pete albe pe limbă
În special fumătorii nu trebuie să ignore petele albe care pot să apară pe limbă, cauzând apariţia cancerului oral.
7. Oboseala persistentă
O resimţim cu toţii, însă ea poate să fie şi un simptom pentru leucemie sau cancerul de colon sau stomac, potrivit Societăţii Americane de Cancer.
8. Febra
Dacă nu ai gripă sau altă infecţie care poate să explice febra, atunci este posibil să fie vorba despre o formaţiune canceroasă, avertizează Societatea Americană de Cancer.
9. Tuse persistentă
Tusea poate să apară dacă ai gripă, răceala, alergii sau o reacţie adversă la anumite medicamente, însă dacă persistă mai mult de o lună trebuie să mergi la medic. Ea poate să ascundă un cancer pulmonar, în special dacă eşti fumător.
Comentarii (8)
Felicitari pentru fetita ta,pentru tine multa ,multa sanatate si sa ai parte de bucurii imense de la fetita.Sunt si eu operata de cancer mamar san drept din martie 2009,merg la control la 3 luni,sper sa fie bine, pina acum am trecut cu bine ,dar acum a inceput sa ma doara piciorul drept(mai sigur osul de la femur) ce analize trebuiesc facute ?La control merg in 23.11.2010,oare e prea tirziu ?Te rog sa-mi trimiti un e-mail la ID t_maria_2002@yahoo.com am mai multe intrebari ,daca nu te superi.Multumesc
Au trecut 11 ani de la cancerul osos si 7 ani de la cancerul mamar.M-a tratat Dr Dediu Mircea de la Oncologie Fundeni.Aveam atunci 33 de ani.Si asta nu este tot in 2007 cad mi-a descoperit la san am adoptat o fetita de un an si totii credeau ca am luat-o razna dar iata acum fetita mea este clasa a treia si o duc mai mereu la Fundeni sa salute Doctorii care o cunosc.
Cum de ai reusit sa treci de atata suferinta? Si in ce an ai fost operata, cati ani au trecut mai bine zis de la ultima interventie? Felicitari pentru curajul tau si multa sanatate! Si nu uita: imunitatea e ffff importanta!
S-ar putea sa ai o afectiune gen hepatita virala, sau o infectie streptococica. E bine sa-ti faci o formula leucocitara completa, o creatinina, o fosfataza alcalina, un vsh. Si mai important sa-ti citeasca un medic adevarat aceste analize, nu unul care se uita superficial pe ele si nu face nici o conexiune-din pacate majoritatea medicilor de familie cam asa sunt. Sorry.....
Eram foarte slaba munceam foarte mult asa ca singurul lucru a fost oboseala continua si durere de picior.Primul cancer l-am avut osos (sarcom ewing) iar dupa 4 ani carcirom mamar(extirpare san drept).Cred ca acest cancer s-a instalat dupa cea a murit mama mea la trei ani dupa tatal meu ,atunci am avut o suferinta inimaginabila.
Si eu am avut o perioada in care aveam subfebrilitati, care treceau de la o zi la alta, dar am fost la un medic specialist bun, care m-a trimis exact la locul potrivit.Mi-au descoperit un streptococ betahemolitic netratat, care incepuse sa-mi afecteze inima si articulatiile.Dupa un tratament de 10 luni cu Moldamin, injectat saptamanal, mi-am refacut analizele si iata ca au trecut de atunci 10 ani in care nu am mai avut probleme de genul acesta ! Multa sanatate !
Nu sunt in masura sa pun diagnostice, dar dupa parerea mea cred ca daca aveai probleme, in cei cativa ani nu mai erai. Probabil alta este cauza, dar cat interes isi dau medicii nostri.....s-ar putea sa n-o descoperi niciodata. Iti poti face un test de sange pentru linistea ta si incearca sa descoperi cauza... poate esti un temperament mai agitat.
Ce vreti sa spuneti prin "febra"? Eu, de cativa ani, fac fabra cel putin de 6-7 ori pe luna, de obicei intre 37,2 - 37,4. Imi scade pana a doua zi, fara sa iau medicamente. Oare ar trebui sa consult un doctor? Sau nu e nimic alarmant? De depasit, nu depaseste niciodata 37,5. Multumesc cui are vreun raspuns.
Posteaza comentariu