8 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin poate fi fatal, dacă nu iei măsurile necesare de prevenție și tratare. Descoperă informațiile esențiale despre această afecțiune care-ți poate pune viața în pericol.
Din păcate, cancerul de col uterin este încă asociat cu aproximativ 4.000 de decese la nivel de an. „Trebuie luate măsuri suplimentare pentru prevenire și diagnosticare înainte de răspândirea celulelor maligne”, spune dr. Kathy MacLaughlin, medic de familie din Rochester, Minnesota.

 
Iată ce și-ar dori medicii să știi despre cancerul de col uterin:

 
1. Virusul HPV  nu provoacă întotdeauna cancerul

HPV este un virus foarte des întâlnit și aproximativ 14 milioane de persoane sunt infectate în fiecare an, inclusiv adolescenți. În majoritatea cazurilor nu apar simptome problematice, iar infecția cu acest virus este eliminată de organism. „Este cea mai comună infecție care se transmite pe cale sexuală și orice persoană activă sexual va fi expusă, dar majoritatea femeilor nu vor avea probleme.
Există, însă, un procent redus de femei pentru care infecția va persista și poate cauza probleme de sănătate”
, explică dr. MacLaughlin.

 
2. Femeile sub 30 de ani nu au nevoie de testarea HPV

Potrivit Asociației Americane împotriva Cancerului, infectarea cu virusul HPV este atât de frecventă înainte de 30 de ani încât nu este deloc folositor să se realizeze teste. Este preferabil să se măsoare acest indicator după 30 de ani.

 
3. Prea puțini copii primesc vaccinul HPV

Numărul de vaccinări împotriva virusului HPV a crescut în ultimii ani, dar este în continuare foarte redus, reprezentând aproximativ 5% din totalul de copii. „Părinții se pot simți jenați la gândul că îi fac unui copil de 10-11 ani un vaccin împotriva unei boli transmisibile pe cale sexuală, dar acesta este și obiectivul.
Vaccinul trebuie administrat înainte să devină activi sexual pentru ca organismul să poate dezvolta o reacție puternică a sistemului imunitar împotriva HPV”
, explică dr. MacLaughlin.

 
4. Și băieților trebuie să li se administreze vaccinul HPV

Vaccinul HPV este recomandat pentru fete și băieți, dar chestionarele au arătat că unul din 5 părinți de băieți declară că nu a optat pentru acest vaccin pentru că nu i-a fost recomandat. „Persistă încă impresia că vaccinul HPV nu este necesar în cazul băieților, dar nu este deloc adevărat. Deși bărbații nu pot avea cancer de col uterin, pot fi afectați de alte tipuri de cancer ca urmare a infectării cu acest virus”, potrivit dr. MacLaughlin.

 
5. Persoanele de vârstă înaintată pot face cancer de col uterin

Una din 5 femei de peste 65 de ani primește un diagnostic de cancer de col uterin, dar testările încetează după această vârstă. „Studiile realizate arată că există o proporție ridicată de femei care au cancer de col uterin după 65 de ani, ceea ce sugerează că ar trebui extinsă limita de vârstă pentru realizarea controalelor specifice”, potrivit dr.
Sarah Dilley, ginecolog oncolog de la Universitatea din Alabama.

 
6. Steriletele pot preveni cancerul de col uterin

Potrivit specialiștilor, steriletele pot diminua riscul de cancer de col uterin cu 30%. Ipoteza oamenilor de știință este că utilizarea steriletelor creează un răspuns imun puternic din partea organismului, care va fi deja pregătit să lupte împotriva oricărui virus.

 
7. O carență de vitamina D poate avea un rol negativ

În momentul în care rezervele organismului de vitamina D scad crește și riscul de cancer de col uterin. În cadrul studiilor realizate s-a observat că femeile care au un nivel prea scăzut de vitamina D sunt mult mai expuse infecțiilor cu virusul HPV. 

 
8. Greutatea influențează riscurile

Femeile care sunt supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a primi acest diagnostic. Unul dintre motive este faptul că testarea pentru cancerul de col uterin este mai puțin eficientă în cazul unei greutăți peste limita normală.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.