5 factori de risc pentru cancerul de col uterin pe care trebuie să-i cunoști

În fiecare an apar aproximativ 13.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, potrivit Asociației Americane împotriva Cancerului. Dacă ai următorii factori de risc trebuie să iei măsuri suplimentare pentru a-ți proteja organismul.
Cancerul de col uterin este un diagnostic care apare în contextul multiplicării factorilor de risc. Este foarte important să fii informată cu privire la lucrurile care te pot expune acestei afecțiuni grave și să iei măsuri pentru a diminua riscurile.

 
Iată ce factori pot crește riscul unui diagnostic de cancer de col uterin:

 
1. Ai fost infectată cu virusul HPV

Contaminarea cu virusul HPV este primul factor de risc pentru apariția cancerului de col uterin, fiind unul dintre virușii cel mai des transmiși pe cale sexuală. „Aproximativ 80% dintre adulții activi sexual vor fi infectați cu o anumită formă a acestui virus. Se întâmplă foarte rar să se observe un caz de cancer de col uterin care să nu fie direct legat de virusul HPV. Există peste 200 de sub-tipuri ale acestui virus, dar numai câteva sunt foarte periculoase, 2 dintre ele cauzând 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Organismul elimină virusul în 90% dintre cazurile de infectare, dar uneori nu reușește, iar celulele se modifică. În lipsa unui tratament adecvat se poate avansa rapid spre cancer”, explică dr. Robert DeBernardo, ginecolog din Ohio.

 
2. Ai luat pilule contraceptive foarte mult timp

Dacă iei anticoncepționale nu înseamnă neapărat că vei avea cancer, dar administrarea contraceptivelor timp de 5 ani sau mai mult timp a fost asociată cu un risc crescut de cancer de col uterin, în urma analizelor efectuate în cadrul a 24 de studii de specialitate. Pentru femeile care opresc aceste pilule riscul va scădea treptat, indiferent cât de mult timp au luat pastilele. Potrivit cercătătorilor, combinația de progesteron și estrogen care se regăsește în pilulele contraceptive face celulele de la nivelul colului uterin mai vulnerabile în fața infecției cu virusul HPV și le afectează abilitatea de a-l înlătura din organism.

 
3. Fumezi

Iată un nou motiv pentru a renunța la țigări. Nu numai că vei avea mai multe riduri și un risc crescut de cancer pulmonar, dar acum se adaugă și expunerea la cancerul de col uterin. „Fumul de țigară activează virusul HPV. Nu se știe încă de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca substanțele nocive din țigări să accelereze efectele negative ale virusului. Țigările conțin substanțe cancerigene care sunt absorbite în plămâni și transportate în tot corpul prin intermediul sângelui. Din păcate urmele nocive ale tutunului se regăsesc adesea în celulele de la nivelul colului uterin”, explică dr. DeBernardo. Potrivit Asociației Americane împotriva Cancerului, femeile care fumează au un risc dublu de cancer de col uterin. Se consideră că substanțele conținute de țigări deteriorează ADN-ul celulelor și reduc capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor cu virusul HPV.

 
4. Ai un sistem imunitar slăbit

Cu cât sistemul tău imunitar este mai fragil, cu atât infecțiile vor fi înlăturate mai greu. Din acest motiv persoanele care iau medicamente pentru suprimarea imunității au un risc mult mai ridicat de a fi infectate cu virusul HPV și a de a avea cancer de col uterin. „Organismul ca întreg se bazează pe sistemul imunitar pentru înlăturarea celulelor maligne sau pentru încetinirea proliferării lor. Dacă imunitatea nu funcționează la parametri normali pot apărea celule pre-canceroase la nivelul colului uterin, iar în scurt timp se va manifesta și cancerul invaziv”, spune dr. DeBernardo. 

 
5. Nu-ți plac deloc fructele și legumele

„Stilul de viață are un rol important când vine vorba despre riscul de cancer de col uterin. O dietă bogată în antioxidanți care se regăsesc în fructe și legume poate susține organismul în acțiunea de prevenire și eliminare a infecțiilor cu virusul HPV. Având în vedere faptul că acest diagnostic apare mai des în cazul femeilor cu venituri reduse se presupue că nu au posibilitatea de a consuma suficiente alimente benefice pentru organism”, spune dr. DeBernardo. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.