Cancerul este una dintre cele mai complexe și mai larg răspândite afecțiuni la nivel mondial, fiind responsabil pentru mai mult de 30% din numărul deceselor înregistrate în fiecare an. Cancerul ovarian este una dintre cele mai periculoase forme de cancer, cu o rată a mortalității destul de ridicată, din cauza faptului că adesea este detectat prea târziu pentru a mai putea fi tratat. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:
- În general, simptomele sunt estompate sau sunt confundate cu simptomele altor afecțiuni (de exemplu cu simptomele sindromului de colon iritabil).
- Testele de screening pot să nu indice prezența unor formațiuni tumorale deși acestea sunt deja formate.
- Markerul Ca125 poate să indice uneori un rezultat negativ.
4 simptome timpurii ale cancerului ovarian
Deși este o afecțiune care apare în special după menopauză, statisticile realizate la nivel mondial au indicat o creștere a numărului de paciente cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani sau chiar mai tinere. Deși simptomele sunt foarte discrete, unele modificări ale funcționării organismului pot indica posibilitatea apariției acestei afecțiuni.
Iată mai jos 4 simptome care pot semnala prezența cancerului ovarian:1. Balonarea persistentă
Dacă te confrunți cu această problemă în mod constant, indiferent de tipul și cantitatea de mâncare ingerată, iar senzația persistă mai mult de trei săptămâni, deși înainte nu te-ai confruntat cu acestă problemă, acesta poate fi un semn al apariției unor formațiuni tumorale.
2. Dureri în zona abdomenului și a pelvisului
Gândește-te la toate zonele în care resimți durerile menstruale – partea inferioară a stomacului, zona pelviană și poate chiar și în zona lombară. Durerile menstruale sunt normale dar dacă durerile din aceste zone persistă mult după încheierea menstruației (poți să ai în vedere termenul de trei săptămâni enunțat mai sus), acesta poate fi un semn al cancerului ovarian.
Acest simptom este deosebit de important pentru femeile aflate înaintea menopauzei, fiind adesea confundat cu durerile premenstruale.3. Dificultatea de a mânca / senzație de preaplin
Dacă observați o scădere a apetitului care se întinde pe o perioadă mai mare de 3 săptămâni, ar trebui să consulți un doctor. Deși poate fi un simptom al unei afecțiuni stomacale sau intestinale, poate, de asemenea, să constituie un simptom al unui cancer ovarian.
4. Senzația persistentă de urinare
Dacă simți nevoia de a merge foarte des la toaletă, deși nivelul de lichide consumate nu a crescut, sau dacă senzația de urinare apare brusc, este posibil ca acesta să fie un simptom al unui stadiu incipient de cancer ovarian.
Cel mai adesea, simptomele descrise mai sus sunt asociate diverselor afecțiuni ale tractului digestiv. Este important să moniterizezi aceste smptome și să te prezinți la medic dacă persistă mai mult de trei săptămâni.
De asemenea, screeningul periodic oferă sanșa evitării sau a descoperirii incipiente și a tratării cu mai mare succes a unei afecțiuni grave, cum este cancerul ovarian.
Posteaza comentariu