10 lucruri esenţiale despre cancerul la prostată

Mulți dintre români ignoră primul semn, adică urinatul frecvent pe timpul nopții și nu se duc la medic în urma insistențelor partenerei de viață

Este o afecţiune care nu poate să fie prevenită, însă dacă este depistată în stadii incipiente se poate vindeca, susţine Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

"Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar și tușeul rectal.

În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. Apariția unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzația de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă șansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării", explică Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

1.
Cancerul de prostată este o afecțiune malignă a glandei prostatice
, un organ de mărimea unei castane, situată sub vezica urinară a bărbatului.

2. Atenţie la simptome!
Cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de prostată sunt: urinarea frecventă, dificultăți la începutul urinării, trezitul în timpul nopții pentru a urina de mai multe ori, senzația că trebuie să urinezi imediat.

3. Fă-ţi în fiecare an un test de rutină!
Un test de sânge (PSA – Antigenul specific prostatic) poate detecta cancerul de prostată în stadiu precoce, deci vindecabil.


4. Tratamentele disponibile
Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) și chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieții pacienților.