Știința vrea să creeze ochi pentru nevăzători
E.J. Chichilnisky, profesor de neurochirurgie și oftalmologie la Școala de Medicină de la Universitatea Stanford, are o viziune mult mai grandioasă asupra implanturilor retinale.
La nivelul ochilor sănătoși, lumina trece prin cornee și lentilă și intră în ochi prin pupilă. Această lumină cade pe retină, unde o serie de celule diferite transformă lumina în semnale electrice, care sunt apoi transmise în creier prin intermediul nervului optic. Unele afecțiuni fac ca celulele din retină să moară, iar semnalele care transmit informații vizuale sunt oprite înainte de a ajunge la creier. Implanturile retinale actuale iau pur și simplu locul celulelor moarte, transformând lumina în semnale electrice. Dar afecțiunile nu ucid toate celulele din retină și aici apar problemele implanturilor curente. Acestea ignoră celulele ganglionului retinei care funcționează. Viziunea este ca o orchestră care încearcă să cânte o simfonie. Dacă instruiești toate instrumentele să cânte, cineva te va auzi. Dar nu este vorba de muzică.
Chichilnisky își propune să ajute fiecare celulă să funcționeze la momentul potrivit. În cele din urmă, aceste proteze inteligente ale echipei sale vor fi implantate chirurgical în ochii pacienților și vor fi alimentate fără fir, probabil dintr-o pereche de ochelari speciali pe care o vor purta pacienții. Însă trebuie realizate mai multe lucruri până se ajunge în acest punct. Obținerea semnalului corect la celulă la momentul potrivit este dificil, deoarece amestecul de tipuri diferite de celule variază de la persoană la persoană și chiar se poate schimba în timp.
Soluția lui Chichilnisky este să creeze un dispozitiv care nu numai că poate transmite semnalele corecte celulelor ganglionale, ci poate citi și retina pentru a afla ce tip de celulă are nevoie de ajutor. Apoi, dispozitivul o poate stimula la momentul potrivit pentru a crea o imagine coerentă. Este un dialog cu retina. Acesta prevede că versiunea finală a dispozitivului va scrie tot timpul, dar va citi retina doar ocazional.
Există și alte provocări tehnice. De exemplu, dispozitivul trebuie să fie fabricat din materialul potrivit, astfel încât să rămână pe retină pentru perioade lungi de timp, fără ca aceasta să se deterioreze sau să provoace un răspuns imunitar.