Sfaturi pentru prevenirea blefaritei

Blefarita este o afectiune intalnita frecvent la adulti, deseori netratata. Este o infectie a pleoapei, o afectiune cronica (de lunga durata) care poate reveni in ciuda tratamentului. Din acest motiv cel mai bun tratament, ca si in cazul altor afectiuni, este prevenirea.

Daca in trecut ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune si momentan se afla in remisie, incearca sa previi reaparitia ei. Orjeletul (numit si "ulcior") apare in mod frecvent la persoanele cu blefarita.

Afla cateva sfaturi care te pot ajuta in prevenirea blefaritei:


1. Pastreaza o igiena riguroasa a ochilor. Spala pleoapele de doua ori pe zi cu un tampon de vata inmuiat apa calduta amestecata cu putin sampon pentru bebelusi.


2. Spala-te pe maini dupa ce ti-ai atins nasul si incearca sa nu-ti introduci in mod frecvent degetele in nas.
Nara adaposteste bacteria staphylococcus care, odata ajunsa pe pleoapa, poate duce la aparitia blefaritei.


3. Foloseste demachiant pentru ochi in mod regulat si nu imprumuta cosmeticele. Produsele de machiaj, in special cele lichide precum rimelul, pot adaposti bacteriile care produc blefarita. Schimba produsele de machiaj o data la trei luni.


4. Ia suplimente cu aminoacid N-acetilcisteina. Unele studii arata ca aminoacidul ajuta la refacerea glandelor lacrimale afectate de blefarita.


5. Evita expunerea la fum de tigara si alte surse de poluare ale aerului.
Fumul si chimicalele pot ajuta la reaparitia blefaritei.


6. Nu lasa netratat orjeletul (ulcior). Aparitia repetata a ulciorului este asociata cu dezvoltarea blefaritei. Aplica o compresa foarte calda pe pleopa afectata, de doua ori pe zi, dupa ce simptomele apar.


7. Discuta cu medicul tau despre tratament daca ai fost diagnosticat cu afectiuni ale pielii precum rozacee sau dermatita seboreica. Aceste afectiuni favorizeaza aparitia blefaritei. Tratarea lor reduce riscul dezvoltarii blefaritei.