Mulţi se feresc de lentilele de contact, şi pe bună dreptate. Căci acestea nu sunt recomandate oricui şi utilizarea lor necorespunzătoare poate duce la afecţiuni oculare dintre cele mai grave, precum ulcerul corneean. Totuşi, în unele cazuri, lentilele sunt de preferat în locul clasicilor ochelari, îmbunătăţind remarcabil vederea celor născuţi cu malformaţii ale corneei. Pe de altă parte, utilizarea lentilelor aduce avantaje nete.
Ce alegi ochelari sau lentile?
Alegerea tipului de lentile de contact se face în funcţie de corecţia necesară. Fie că sunt cosmetice, corective, terapeutice, convenţionale, fie cu înlocuire frecventă, cu port zilnic (până la 18 ore) sau extins (până la o lună), aceste mici bucăţele de plastic îţi oferă, în primul rând, confortul estetic de a renunţa la ochelari. În plus, pentru cei care poartă dioptrii mari de obicei, cu siguranţă lentilele de contact sunt cea mai bună alegere. Nu alunecă de pe nas, nu presează urechile şi nu lasă urme roşii, nu se aburesc la schimbări de temperatură.
Cu toate astea, cei ce doresc să poarte lentile de contact trebuie să respecte anumite reguli: să se ferească de mediile cu praf, nisip, fum, de piscine, plaje. În caz contrar, va avea de suferit ochiul, nu lentila. Mai mult, trebuie înlocuite frecvent, pentru a se menţine curate şi uşor de utilizat. Dacă sunt purtate prea mult timp, lentilele împiedică oxigenarea corneei, fapt ce duce la înceţoşarea vederii, durere, lăcrimare, sensibilitate la lumină. Acestea fiind spuse, mai trebuie adăugat un detaliu important: lentilele de contact nu exclud purtarea ochelarilor! Sunt momente în care e mai comod să porţi ochelari, în ciuda avantajelor indiscutabile ale lentilelor. În faţa computerului, spre exemplu, ochelarii sunt un accesoriu de neînlocuit. Citește continuarea pe libertateapentrufemei.ro!