De ce ai ochii uscați?
1. Înaintezi în vârstă
Înaintarea în vârstă afectează toate părțile organismului nostru, iar ochii nu fac nicio excepție. Aproximativ 30% dintre oamenii cu vârsta de peste 50 de ani au ochii uscați. Pe măsură ce îmbătrânești, abilitatea de a produce lacrimi scade. Acest lucru se poate datora faptului că canalele lacrimogene au fost afectate de îmbătrânire. Din fericire, această problemă nu este severă și, deși poate afecta calitatea vieții, este de obicei tratabilă.
2. Suferi de o boală autoimună
Ochii uscați sunt asociați cu mai multe tulburări autoimune diferite, printre care se numără lupus, artrita reumatoidă, sclerodermia și sindromul Sjögren. În cazul sindromului Sjögren, sistemul imunitar atacă glandele care produc atât lacrimi, cât și salivă, rezultând o uscare a ochilor și gurii. Bolile autoimune pot provoca, de asemenea, dezechilibre la nivelul celor trei componente principale ale lacrimilor: ulei, apă și mucus. Orice modificare a compoziției lacrimale poate duce la uscarea ochilor.
3. Porți lentile de contact
Mulți oameni au ochii uscați ca urmare a utilizării lentilelor de contact pe termen lung, pentru a corecta problemele de bază ale vederii. Lentilele de contact interferează cu stratul de lacrimi care acoperă ochii în mod normal și care protejează suprafața ochilor. Acest lucru poate duce la evaporarea lacrimilor, cauzând o senzație de arsură. Lentilele ar trebui să fie purtate pentru perioade mai scurte de timp.
4. Suferi de diabet zaharat
Dacă este lăsat netratat sau necontrolat, diabetul provoacă leziuni progresive ale nervilor. Polineuropatia, care apare când diabetul afectează nervii, poate afecta rețeaua nervilor în mai multe părți ale corpului, inclusiv stratul frontal al ochiului, corneea. Acest lucru interferează cu producția de lacrimi, ceea ce înseamnă că vei clipi mai rar, iar lacrimile se vor evapora mult mai ușor. Un studiu a constatat că trei sferturi dintre persoanele cu diabet zaharat și leziuni nervoase au ochii uscați. După ce au apărat leziuni nervoase, nu mai poți face prea multe. Este important să previi aceste probleme, să-ți controlezi nivelul de zahăr din sânge și să îți tratezi ochii uscați cu ajutorul medicamentelor.
5. Petreci prea mult timp la calculator
Încă un motiv pentru care nu ar trebui să stai atât de mult în fața ecranelor - provoacă uscarea ochilor. Folosirea computerului scade semnificativ rata de clipit, iar prin clipit îți lubrifici ochii. Clipitul de 10-15 ori pe minut păstrează umiditatea ochilor și echilibrul adecvat al lacrimilor, uleiului și mucusului.
© Copyright: depositphotos
Motivele pentru care ai ochii uscați
Există nenumărate motive pentru care poți avea ochii uscați, chiar și timpul îndelungat petrecut în fața calculatorului. Iată câteva dintre aceste motive și sfaturile specialiștilor cu privire la tratarea acestei probleme!
De Iulia Mirică
iulia-mirica
Posteaza comentariu