Aplicarea, indepartarea si intretinerea lentilelelor de contactt poate fi mai putin practica pentru persoane cu artrita a mainilor, tremor datorat bolii Parkinson si handicapuri fizice datorate altor afectiuni. Totusi, lentilele de contact sunt preferabile ochelarilor in anumite cazuri.
De exemplu, lentilele de contact ofera o imbunatatire marcata a vederii persoanelor care s-au nascut cu o malformatie de cornee. Lentilele de contact ofera, de asemenea, avantaje fata de ochelari, daca nu ai primit un cristalin artificial in momentul indepartarii cataractei.
Autoingrijire pentru purtatorii de lentile de contact
- Mentine lentilele curate
- Spala-te pe maini inainte de a manipula lentilele de contact
- Foloseste numai solutii comerciale de umezire si de curatare a lentilelor de contact
- Pastreaza o pereche de ochelari ca rezerva in cazul in care o problema solicita intreruperea folosirii lentilelor de contact pentru o vreme
-
Lentilele de utilizare prelungita si lentilele de contact noi de unica folosinta
Daca ai lentile de uz prelungit, scoate-le si dezinfecteaza-le in fiecare seara. Daca porti lentile de unica folosinta, nu le utiliza peste timpul recomandat de oftalmolog. Daca porti lentile de contact prea mult timp fara sa le scoti, iti privezi corneea de oxigen. Lipsa oxigenului poate determina incetosarea vederii, durere, lacrimare, inorosire si sensibilitate la lumina.
Scoate imediat lentilele daca apar oricare dintre aceste simptome. Solicita examinari regulate oculare pentru a evita probleme datorate folosirii prelungite a lentilelor de contact.
Informatii preluate din cartea "Clinica Mayo: ghid de autoingrijire", aparuta la Editura ALL EDUCATIONAL, http://www.all.ro