Risc dublu de cataractă pentru fumători
Cercetătorii au descoperit că fumătorii prezintă un risc dublu de a suferi de cataractă, iar acest risc creşte pentru fumătorii inrăiti, studiile indicând o legâtura directă între cantitatea de tigari fumate şi riscul de cataractă.
Cataracta este o afecţiune caracterizată prin opacifierea cristalinului (pierderea transparenţei), care apare drept reacţie a acestuia la agresiunea unor factori externi sau interni. Se manifestă prin scăderea vederii şi poate duce până la orbirea completă. Cataracta poate fi senilă (provocată de înaintarea în varstă), traumatică (apare în urma unor traumatisme care afectează ochiul, radiaţii ultraviolete), patologică ( apare drept reacţie a unor boli precum diabet zaharat, poliartrita reumatoidă, tetanos, dermatită atopică), complicată (are cauză anumite boli oculare).
Specialiştii cred că riscul de cataractă creşte din cauza ca fumatul afectează celulele lentilei prin procesul de oxidare.
Degenerescenţă maculară şi fumatul
Studiile au arătat o creştere de pâna la patru ori a riscului de degenerescenţă maculară la fumatori, însă şi fumătorii pasivi sunt mai predispuşi la acestă afecţiune.
Degenerescenţa maculară reprezină deteriorarea maculei, care ne permite sa vedem clar detaliile fine ori să îndeplinim activitaţi precum cititul şi şofatul. Când aceasta nu funcţionează corect, vederea centrală poate fi afectată de înceţoşare, pete negre sau distorsiuni. Specialiştii cred că fumatul favorizează apariţia acestei boli afectând circulaţia sângelui spre retină.
Pe langă degenerescenţa maculară şi cataractă, studiile au mai asociat fumatul cu un risc crescut de retinopatie diabetică, sindromul ochilor uscaţi, afectarea nervului optic, ambliopia (ochiul lenes), conjunctivita.
Renunţă la fumat! Protejează-ţi ochii!
Potrivit specialiştilor, renunţarea la fumat are efecte benefice asupra ochilor, reducând riscul de afecţiuni oculare. Studiile arată că fumatorii care renuntă la acest viciu reduc riscul de degenerescenţa maculara cu 6,7% dupa un an.
Facori nocivi pentru vedere
Consumul excesiv de alcool îţi poate afecta şi vederea. Ambliopia toxică face parte dintre afecţiunile despre care se crede că sunt declansate de obiceiurile proaste precum fumatul, consumul excesiv de alcool si alimentatia proastă.
Se ştie ca un consum excesiv de sare şi zahăr dăuneaza sănătaţii. Un consum ridicat de sare pe o perioadă indelungată de timp poate duce la hipertensiune sistemică. Aceasta este asociată cu boli vasculare care afectează rinichii, creierul, inima şi ochii.
Diabetul poate afecta serios starea de sanătate a ochiului si poate duce la afecţiuni precum retinopatia diabetică. Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburari de vedere si chiar orbire. Se poate preveni prin menţinerea glicemiei în limite normale.
Mănâncă sănătos pentru ochi sănătoşi!
O dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume, nu numai că te va ajuta să te menţii în formă, dar te va ajuta şi să iţi păstrezi claritatea vederii pentru timp îndelungat.
- Ai grija ca din dieta ta să nu lipseasca:
- Alimentele bogate în luteină şi zeaxantină (ouă, varză, spanac);
- Fructele şi legumele care conţin beta caroten (morcovi, mango, piersici);
- Fructele şi legumele bogate în vitamina C (portocale, capşuni, roşii, ardei verzi);
- Alimentele bogate în vitamina E (migdale, seminţe de floarea-soarelui);
- Alimentele care conţin zinc (carne, ficat, lapte).