Unele eroziuni de cornee se infecteaza si determina un ulcer corneean, care este un aspect de gravitate.
Activitatile zilnice pot determina abraziuni corneene. De exemplu, practicarea unui sport, reparatii domestice sau joaca unor copii care iti pot zgaria corneea cu unghiile, accidental.
Deoarece corneea este foarte sensibila, eroziunile pot fi dureroase. Daca este vorba doare de o zgarietura, poti avea numai senzatia de nisip in ochi. Lacrimarea, vederea incetosata, sensibilitatea dureroasa sau roseata din jurul ochiului pot sugera o eroziune corneeana.
Autoingrijire
In cazul unei leziuni, solicitati cu promptitudine ingrijiri de specialitate. Masurile imediate pe care le puteti lua sunt:
- Lasati sa picure apa calduta de la robinet peste ochi sau stropiti ochiul cu apa curata. Multe locuri de munca sunt dotate cu stationare de spalare a ochiului pentru astfel de cazuri.
- Clatiti de mai multe ori. Aceasta miscare ar putea indeparta mici particule de praf sau nisip.
- Trageti pleoapa superioara peste cea inferioara. Genele pleoapei de jos pot peria corpul strain de pe suprafata interioara a pleopei de sus.
Avertizare
- Nu aplicati plasturi sau pungi cu gheata pe ochi.
- Daca un obiect a patruns chiar in ochi- de obicei la forjare- nu apasati pe globul ocular.
- Nu va frecati pe ochi dupa o leziune. Aceasta poate agrava o eroziune corneeana.
Informatii preluate din cartea "Clinica Mayo: ghid de autoingrijire", aparuta la Editura All Educational, http://www.all.ro