Cum să alegi ochelarii de soare ca să-ţi protejezi ochii?

Trebuie să reţii că lentilele negre nu sunt neapărat mai bune! Un medic oftalmolog îţi spune de ce trebuie să ţii cont atunci când cumperi ochelarii de soare.

Ca să îţi fereşti ochii de efectele nocive ale radiaţiilor solare trebuie să alegi cei mai buni ochelari de soare. Contează şi aspectul lor, însă mult mai importante sunt anumite caracteristici de care trebuie să ţii cont.

Ochelarii de soare nu sunt doar un moft sau doar un obiect care accesorizează ținutele. Soarele nu afectează doar pielea, ci și ochii, așa că vara, dar și în zilele însorite de iarnă, este obligatoriu să porţi ochelari de soare pentru a -ţi proteja ochii de lumina puternică și de radiațiile ultraviolete, ce pot provoca leziuni oculare ireversibile.


Cum să alegi ochelarii de soare ca să-ţi protejezi ochii?


Există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi ochelarii de soare. Potrivit dr.
Sanda Ionescu, medic primar oftalmolog, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont este legat de locul de unde alegi să-ţi achiziţionezi ochelarii de soare. În plus, mai sunt alte câteva aspecte pe care trebuie să le urmăreşti ca să faci cea mai bună alegere.

1. Mare atenţie la locul de unde cumperi ochelarii de soare

Locul din care achizițioezi ochelarii de soare este foarte important. Medicii recomandă să cumperi ochelari de soare numai din magazine specializate de optică medicală. „Este indicat să se cumpere numai de la magazine specializate (optică medicală), unde avem siguranța că îndeplinesc toate criteriile de conformitate CE (calitatea lentilei, gradul de protecție UV, categoria de filtru solar)”, explică Dr.
Sanda Ionescu, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Bio-Medica din București.


2. Ţine cont de ceea ce faci când îi porţi

Alegerea ochelarilor se face ţinând cont și de activitatea pe care o desfășori.  "Alegerea ochelarilor trebuie să țină cont și de activitatea desfășurată în momentul purtării acestora - sport, ski, navigație, condus etc.”, explică medicul.

De exemplu, ochelarii polarizați ajută atunci când lumina este foarte puternică, la plajă, la ski etc., însă poate fi dificil să citeşti ecranele telefoanelor sau computerelor cu aceștia.


3. Trebuie să ofere protecţie 100% UVA şi UVB

Înainte să te uiţi la brand, este nevoie să te asiguri că ochelarii oferă 100% protecție atât pentru ultravioletele de tip UVA, cât și UVB. O lentilă neagră nu oferă garanția unei protecții sporite.
Singura garanție este ca pe ambalaj să fie specificată protecția UVA și UVB.

În cazul celor care au nevoie și de corecție optică (ochelari de vedere), se poate opta pentru ochelari de soare cu dioptrii. Medicul oftalmolog recomandă ochelarii de soare oricând este nevoie, nu doar la plajă.

Cei care nu își protejează ochii cu ochelari de soare riscă leziuni ale retinei și chiar apariția cataractei, o boală oftalmologică severă, atrage atenția medicul. În cazul celor care suferă de fotofobie, ochelarii de soare sunt cu atât mai importanți.

„Fotofobia este sensibilitatea dureroasă la lumină, de diverse cauze (afecțiuni inflamatorii ale ochiului, constituțională sau de alte cauze), de ajutor pentru pacient fiind ochelarii de soare”, adaugă medicul oftalmolog Sanda Ionescu.    

O altă veste bună este faptul că ochelarii de soare nu oferă protecție doar ochilor, ci întârzie și apariția ridurilor din jurul ochilor.
Principala cauză a ridurilor periorbitale este expunerea excesivă la soare fără protecție solară.