Ce materiale se folosesc pentru ramele de ochelari?

Ce iti doresti de la ramele de ochelari? Mult spatiu sau culori diverse? Durabilitate? Sa confere luminozitate fetei? Materiale hipoalergenice? Un pret bun? Unicitate?

Sa-ti gasesti ochelari cu calitatile de care ai nevoie, este la fel de simplu ca si alegerea materialului pentru rame: fiecare vine cu un set de calitati, care ii face unici.


Plasticul

Daca iti doresti culori diverse, atunci acetatul de celuloza este solutia, fiind si foarte usor. In special, acum sunt populare ramele din acetilceluloza laminate.

Unii fabricanti folosesc propionatul - un material plastic bazat pe nylon, care este hipoalergenic. Este un material usor, arata si se simte diferit fata de celelalte materiale plastice.
Ramele confectionate din nailon au fost introduse pe piata in 1940. Din cauza fragilitatii si a altor probleme, fabricantii au inceput sa foloseasca nylonul in combinatie cu alte materiale.

Azi, ramele din combinatie de nylon sunt rezistente si usoare.

Nylonul constituie si materialul principal pentru ramele de ochelari de sport si performanta.
Ramele din plastic au, insa, si dezavantaje. Sunt mai usor de rupt decat cele din metal, pot arde, desi nu usor, iar expunerea indelungata la soare, le scade putin din rezistenta, dar nu afecteaza culoarea.


Metalele

Monel - o combinatie din mai multe metale - este cel mai folosit material in fabricarea ramelor de ochelari. Este maleabil si rezistent la corodare.

Fabricantii de rame aduc din ce in ce mai mult modele din titan. Titanul este un metal gri-argintiu, care este usor, durabil, rezistent la corodare, puternic si poate fi folosit intr-o varietate de culori.

Nu toate ramele din titan sunt 100% facute din acest material. Unele sunt facute din combinatii de titan si alte metale, ca nichel sau arama. In general, ramele din combinatie de titan si alte metale sunt mai ieftine decat cele din titaniu 100%.

Beriliul, devine din ce in ce mai popular datorita pretului mai mic fata de ramele din titan. Este rezistent la corodare, fara a deveni mat, si este o buna alegere pentru cei cu o aciditatea a pielii ridicate, sau pentru persoanele care petrec mult timp in jurul apelor sarate. Este de asemenea un material usor, foarte puternic, flexibil si poate fi gasit in diferite culori.

Ramele din otel inoxidabil reprezinta o alta alternativa la cele din titan.
Acest material confera ramelor putere, greutate si toxicitate scazuta. Aceste rame sunt gasite la preturi rezonabile. Majoritatea ramelor din otel inoxidabil contin de la 10%-30% crom, ce confera o foarte buna rezistenta la corodare, abraziune si temperaturi ridicate.

Ticralul este nou aparat pe piata ramelor de ochelari, fiind un aliaj din titaniu, cupru si crom. Poate fi extrem de usor, si are multe din calitatile titanului, la un pret scazut. Este un material puternic, durabil si valabit in diferite culori.

Titan-flex este un aliaj din titan. Este numit "metalul cu memorie" pentru ca poate reveni la forma initiala daca este avariat.
Este un material usor, hipoalergenic si rezistent la corodare.

Ramele din aluminiu sunt foarte rezistente la corodare si au o greutate foarte mica.
Aluminiu este folosit in special pentru aspectul unic pe care il creaza. Aluminiul pur este de fapt slab si moale, dar aluminiul comercial, cu mici cantitati de silicon si fier este tare si puternic.