Blefarita - 10 simptome care te trimit la oftalmolog

Îți este greu să deschizi ochii dimineața când te scoli? Nu este doar oboseală, blefarita ar putea să-și afecteze ochii fără să-ți dai seama. Află principalele simptome.
Vrei să ai mereu o privire odihnită, chiar dacă ai un program încărcat? Ei bine, în primul rând trebuie să fii atent la simptomele care ți-ar putea indica probleme de sănătate oculară. Blefarita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamarea pleoapelor. Poate avea cauze diferite, de la tipul de cosmetice folosit, reacțiile alergice sau producția excesivă de sebum la nivelul pleoapelor. Din fericire, blefarita poate fi tratată cu succes și nu îți periclitează vederea, chiar dacă poate fi extrem de inconfortabilă.

 
Iată care sunt principalele simptome ale blefaritei:

 
1. Dificultatea de a deschide ochii dimineața

Blefarita cauzează o producție excesivă de sebum în zona pleoapelor, iar dimineața poți avea o crustă uscată pe gene, astfel încât va fi o provocare să deschizi ochii când auzi alarma. 

 
2. Pielea din jurul ochilor se descuamează

Infecția bacteriană din zona pleoapelor care cauzează blefarita poate provoca și o descuamare excesivă a pielii din jurul ochilor. De obicei blefarita te face să simți nevoia să pui mâna la ochi des datorită mâncărimii, dar nu vei face decât să înrăutățești descuamarea.
Specialiștii îți recomandă să nu atingi prea des pielea din jurul ochilor, atât când ai blefarită, cât și în general, pentru a preveni acumularea bacteriilor.

 
3. Îți lăcrimează ochii foarte des

Blefarita poate stimula lăcrimarea excesivă a ochilor, la fel ca și în cazul în care ai gătit cu multă ceapă sau ai urmărit un film emoționant. În plus, crusta și depunerile de pe gene create de această afecțiune pot irita ochii, iar lăcrimatul va fi acțiunea-reflex a organismului pentru a le îndepărta. Sindromul de ochi uscat este adesea asociat cu blefarita. În acest caz, ochii nu produc suficiente lacrimi pentru a menține sănătatea oculară. Blefarita poate agrava această situație deoarece crustele create blochează hidratarea ochilor. Din acest motiv pot apărea senzații de mâncărime, usturime, sensibilitate la lumină sau înroșirea ochilor.

 
4. Ai senzație de arsură la nivelul ochilor

Din cauza crustelor formate pot apărea durerile oculare, usturimea sau senzația de arsură, pe măsură ce organismul încearcă să înlăture particulele abrazive.

 
5. Ai pleoapele roșii

Blefarita afectează și aspectul pleoapelor, care se pot înroși din cauza inflamației. De asemenea, și ochii se pot înroși datorită iritației provocate de fragmentele de crustă de pe gene sau a pielii descumate.

 
6. Te mănâncă pleoapele sau deja s-au umflat

De multe ori pleoapele umflate sunt considerate un simptom al alergiilor, dar dacă te și mănâncă în același timp, este mult mai probabil să fie vorba despre blefarită.

 
7. Observi foarte mult sebum pe pleoape

Vrei să aplici nuanța ta favorită de fard de pleoape dar nu reușești să obții un strat uniform nici măcar cu ajutorul unei baze de machiaj performante? Blefarita exacerbează producția de sebum și poate fi extrem de dificil să ții sub control machiajul. Nu toate persoanele au acest simptom, dar, dacă ai avut dintotdeauna pleoape lucioase, riscul de blefarită crește cu până la 50%.

 
8. Suferi de sensibilitate la lumină

Blefarita îți poate sensibiliza ochii la lumina de afară. Dacă de multe ori îți cauți ochelarii de soare chiar și atunci când este înnorat sau ești la umbră, ar trebui să te programezi la un consult oftalmologic. 

 
9. Clipești mult mai des decât înainte

Iritațiile asociate cu blefarita te pot face să clipești mai des, de obicei din cauza fragmentelor de crustă de pe gene sau pentru că pielea se descuamează. Clipitul favorizează hidratarea și eliminarea acestor fragmente și este un reflex al corpului pentru a neutraliza particulele iritante.

 
10. Îți cresc genele în direcții diferite, au un aspect „ciufulit” sau pur și simplu cad

Când folosești rimel observi că genele nu au aceeași direcție și îți este greu să le orientezi cu ajutorul pensulei sau după ce te-ai demachiat ai gene pe pomeți? Tot blefarita cauzează aceste simptome neplăcute. Inflamația afectează genele și după ce cad este posibil să nu mai crească la loc drepte deoarece țesutul a fost afectat.
Din fericire, nu este un simptom des întâlnit, dar dacă observi că genele tale nu au aceeași formă este bine să discuți cu un specialist pentru a evita problemele. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.