O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

Imuno-oncologia oferă bolnavilor de cancer speranța unei rate mai bune de supraviețuire, comparativ cu terapiile clasice, și o calitate a vieții mai bună.

O nouă imunoterapie, este decontată, din luna mai a acestui an, pentru pacienții români care suferă de melanom, iar din noiembrie, și pentru cei cu cancer pulmonar și renal, un moment important în ceea ce privește accesul pacienților la imunoterapie. Recent a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului, ceea ce înseamnă că medicii pot prescrie gratuit imunoterapia pacienților eligibili, care vor beneficia de aceasta gratuit, în premieră națională.



Decizia aceasta reprezintă unul dintre cei mai importanți pași făcuți de România în ceea ce privește îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente noi și se bazează pe numeroase avantaje dovedite în tratarea acestor tipuri de cancer. Atât în cazul tratamentului cancerului pulmonar, cât și în cazul celui renal, imunoterapia s-a dovedit a fi mai eficientă decât vechile variante de tratament, crescând speranța de viață și calitatea vieții pacienților, prin eliminarea efectelor adverse determinate de chimioterapie.


Imunoterapia este cea mai nouă opțiune terapeutică oncologică, la nivelul actual, oferind o paradigmă diferită în tratarea cancerului.

Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei, care pornește de la premisa că sistemul imunitar este cel mai puternic și eficient mecanism prin care organismul recunoaște și combate bolile.


Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacitățile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului în stare avansată prin țintirea acelorași căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoașterii și distrugerii de către acestea.