Vrei să trăiești mai mult? Fă aceste 5 lucruri

Atunci când vine vorba despre sănătate, cei mai mulți oameni au aceeași motivație: să trăiască cât mai mult și să aibă o viață cât mai împlinită.
Deși știința nu a descoperit încă vreo fântână a tinereții, cercetătorii au identificat anumite comportamente care te pot ajuta să trăiești mai mult. Iată care sunt acestea!

Ce obiceiuri ar trebui să ai dacă vrei să trăiești mai mult?


Un studiu publicat în revista Circulation a susținut chiar că urmarea acestor cinci obiceiuri sănătoase ar putea să îți extindă durata de viață cu aproximativ un deceniu. Iată despre ce este vorba!

O dietă sănătoasă


Dieta este strâns legată de longevitate. Cercetările au sugerat de mult timp că o dietă mediteraneană, care include multe fructe, legume, cereale integrale, nuci și grăsimi sănătoase și foarte puțin zahăr, carne roșie sau alimente procesate, aduce o serii de beneficii pentru sănătate, inclusiv o viață mai lungă.

Alte studii au descoperit, de asemenea, o creștere a longevității asociată cu unele alimente și nutrienți specifici dintr-o dietă mediteraneană, cum ar fi cerealele integrale, fibrele, peștele, proteinele pe bază de plante și grăsimile sănătoase.
Pe de altă parte, alimentele procesate, alimentele prăjite și băuturile dulci au fost corelate cu riscuri mai mari de a dezvolta boli cronice sau cu o mortalitate crescută.

Chiar dacă dieta ta nu este perfectă, cercetările sugerează că alegerile inteligente pot aduce beneficii considerabile. O lucrare publicată în 2017 a concluzionat că persoanele care au consumat cu 20% mai multe alimente sănătoase decât la începutul studiului, timp de 12 ani, și-au redus riscul de deces timpuriu cu până la 17%.

Exerciții fizice în mod regulat


Exercițiile în mod regulat aduc beneficii sănătății fizice și mintale, stimulând tot corpul, de la capacitatea cardiovasculară la dispoziție și energie. Deci nu este deloc surprinzător faptul că acestea îți pot prelungi și viața. Este recomandat ca în fiecare săptămână să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate aerobică intensă, plus două sesiuni săptămânale de întărire musculară, pentru a avea parte de beneficiile aduse sănătății.
Dar nu trebuie să exagerezi. Chiar și sesiunile scurte de activitate fizică ușoară, cum ar fi mersul pe jos sau curățenia au sporit durata de viață a bărbaților și a femeilor în vârstă din studiile realizate în 2017 și 2018. Iar un studiu publicat în luna ianuarie a constatat că, dacă te miști în fiecare zi timp de 30 de minute în loc să stai, ai putea să reduci riscul de deces timpuriu cu 17%.

Dacă alegi antrenamente mai intense, unele cercetări sugerează că sporturile de echipă precum tenisul și fotbalul sunt perfecte pentru longevitate, deoarece încurajează interacțiunea socială.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase


Dieta și exercițiile ajută oamenii să mențină o greutate corporală sănătoasă. Obezitatea este asociată cu afecțiuni cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul, toate acestea putând să-ți scurteze viața. 

Consumul de alcool cu moderație


În trecut, consumul moderat de alcool era considerat a fi un obicei inofensiv și chiar sănătos. Dar cercetătorii au început să fie mai prudenți privind alcoolul în ultima vreme.
Anul trecut, o analiză a studiilor anterioare privind alcoolul a concluzionat că nu există o cantitate sigură de băut, deoarece riscurile pentru populație - dependența, cancerul, accidentele rutiere - depășesc orice beneficii potențiale, cum ar fi îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și cognitive. În timp ce analiza riscurilor și beneficiilor depinde pentru fiecare persoană, cercetările susțin că ar trebui să limitezi consumul de alcool pentru a evita problemele de sănătate.

Evitarea fumatului


În plus față de cancerul pulmonar, fumatul este asociat cu probleme grave de sănătate, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și cancer la nivelul gurii și al gâtului, ceea ce face ca acest obicei să reprezinte o amenințare semnificativă pentru longevitate. Cel mai bun mod de a reduce riscul acesta este să nu fumezi deloc.
iulia-mirica