Reducerea consumului de sodiu este o inițiativă benefică, indiferent dacă ai adoptat-o pentru a ține sub control hipertensiunea arterială sau pur și simplu pentru a te simți bine tot timpul. Din păcate este posibil să-ți închipui că ai scăzut conținutul de sare al dietei zilnice, dar să se ascundă în continuare în preparatele pe care nu le suspectezi. Nutriționiștii au creat o listă de alimente pe care trebuie să le monitorizezi atent dacă obiectivul tău este să ai o cantitate redusă de sodiu în meniu. Nu înseamnă neapărat că nu sunt sănătoase, dar și sarea provenită din surse naturale trebuie luată în calcul când stabilești totalul de sodiu.
Iată care sunt sursele ascunse de sare pe care le consumi în fiecare zi:
1. Puiul de la rotisor
Deși este adevărat că nu conține grăsimile nocive din carnea de pui prăjită, puiul de la rotisor va fi uns cu o soluție cu sare, conținând aproximativ 650mg de sodiu la fiecare porție de 200g, ceea ce reprezintă aproape jumătate din doza zilnică recomandată.
2. Produsele lactate
Brânza și celelalte produse lactate conțin sodiu în mod natural, dar și această cantitate contează când vrei să respecți recomandarea de 1.500mg de sodiu zilnic. 200ml de lapte semidegresat vor conține 110mg de sodiu, iar brânza proaspătă va avea 450mg de sodiu la o porție.
3. Creveții
Fructele de mare sunt sănătoase, dar nu trebuie să pierzi din vedere faptul că o porție de 120g de creveți conține 310mg de sodiu. Dacă adaugi și un sos consistent vei ajunge ușor la 590mg de sodiu.
Mai bine limitează-te la o singură linguriță de sos pentru a preveni efectele secundare.
4. Tortilla
Poate că îți place să mănânci tortilla des, dar te-ai gândit cât sodiu conține? Din păcate o singură tortilla are 330mg de sodiu, înainte să alegi umplutura. Mai bine renunță complet la tortilla și servește umplutura într-un bol, presărată cu ierburi aromatice.
5. Chili
Cu siguranță vei evita multe ingrediente cu efecte negative asupra sănătății dacă decizi să prepari chili chiar tu, dar trebuie să fii atent ce condimente folosești. Pudra de chili conține 131mg de sodiu la fiecare lingură, iar dacă vrei să servești preparatul cu brioșe vei mai adăuga încă 305mg de sodiu. Nutriționiștii îți recomandă să alegi boabele de fasole albă fără sodiu și sosul de tomate pentru a obține o variantă de chili compatibilă cu meniul cu sodiu redus.
6. Cartofii prăjiți
Poate mai cedezi din când în când în fața acestui deliciu crocant, dar ar fi bine să uiți de el de acum înainte pentru a avea sub control consumul de sodiu. Fiecare porție de 100g de cartofi prăjiți va conține 260mg de sodiu, iar această valoare rămâne neschimbată chiar dacă optezi pentru varianta rumenită la cuptor.
În plus, dacă adaugi și ketchup vei crește totalul de sodiu cu 154mg la fiecare lingură. Singura soluție utilă este să prepari chiar tu cartofi prăjiți, la cuptor, fără ulei, folosind hârtia de copt și numai o linguriță de sare pentru o tavă de cartofi.
7. Deserturile cumpărate de la supermarket sau cofetărie
Credeai că nu trebuie să-ți faci griji în privința sodiului doar pentru că un preparat este dulce? Ei bine, deserturile pe care le cumperi des conțin o cantitate însemnată de sare. O singură plăcintă cu mere sau vișine cumpărată va conține 350mg de sodiu. Mai bine prepară chiar tu dulciuri de casă, folosind rețete simple care îți permit să ai un control clar asupra cantității de sodiu consumate.
8. Mixurile de condimente
Poate este mai comod să cumperi diferite amestecuri de condimente decât să le combini tu după ce ai luat pliculețe separate, dar vei avea de pierdut când faci calculul totalului de sodiu. De exemplu, piperul cu lămâie conține 800mg de sodiu pentru numai ¼ linguriță, iar mixul cajun are 850mg de sodiu la ½ linguriță.