Complementaritatea afectiva si sexuala dintre un barbat si o femeie se realizeaza si se imbogateste ideal in interiorul cuplului, pe baza unei legaturi erotice de lunga durata.
Satisfacerea sexuala reciproca constituie un aspect important si una dintre legaturile esentiale din viata de cuplu, chiar daca si alte elemente sunt indispensabile pentru asigurarea durabilitatii unei casatorii armonioase. Exista numerosi barbati si femei care aleg sa convietuiasca din alte motive (intelegere, prietenie, stima, comoditate, prestigiu etc.), in ciuda unei sexualitati in cuplu nesatisfacatoare, chiar absenta. Nu este totdeauna simplu sa mentii de-a lungul anilor, cu toate schimbarile care apar in viata (sarcina, apoi nasterea unui copil, schimbarile de situatie, somajul, doliul pentru cineva apropiat etc.), raporturi sexuale multumitoare. Si totusi, pastrarea legaturii erotice necesare unei bune intelegeri in cuplu nu se bazeaza numai pe contactele sexuale regulate: impartasirea intimitatii, semnele dorintei si atentia acordata sunt elemente indispensabile unui mariaj armonios.
Potrivirea sexuala
Unul din elementele esentiale pentru cuplu este realizarea durabila a unei potriviri intre cei doi parteneri. Aceasta se exprima prin intelegerea sexuala, trupeasca si senzuala, care se poate stabili numai prin atractia fizica reciproca. Aceasta implica depasirea pudorii si acceptarea de a arata partenerului zone ale corpului pe care le ascundem in fata altora.
Mai mult decat nuditatea, oferirea spectacolului propriilor emotii erotice si abandonul sunt de nepretuit si constituie cel mai eficient stimulent erotic si unul dintre elementele de durabilitate a cuplului: ele confirma puterea erotica pe care o are fiecare asupra partenerului sau.
Pe langa erotism, convietuirea in cuplu permite fiecaruia sa se familiarizeze cu corpul celuilalt, sa imparta, de exemplu, intimitatea ingrijirilor corporale (toaleta, machiaj), dar si sa fie martor la micile obligatii ale celuilalt sex (menstruatii, barbierit).
Raporturile sexuale in cuplu
Exista si o alta trasatura care caracterizeaza viata sexuala in cuplu: mentinerea unei legaturi erotice de lunga durata, care sa supravietuiasca primelor momente de pasiune amoroasa.
La inceputul relatiei, fiecare membru al cuplului trebuie sa se acomodeze cu corpul si erotismul celuilalt. Aceasta cunoastere duce la stabilirea progresiva a unui "ritual" propriu, pornind de la cunoasterea partenerului, a caracterului sau, a ritmului sau de viata, a dorintelor sale, a preferintelor in materie de sexualitate. Se poate instala o oarecare rutina (de exemplu recurgerea la anumite pozitii preferate), fara ca aceasta sa prejudicieze multumirea reciproca. Frecventa contactelor carnale, foarte variabila de la cuplu la cuplu, depinde de apetitul erotic al fiecaruia, cuplul fiind cu atat mai bine sudat, cu cat cei doi parteneri au nevoi asemanatoare. Numai o relatie echilibrata de dragoste poate asigura regularitatea contactelor sexuale pe termen lung.
Relatiile sexuale evolueaza in timp. Viata sexuala se poate imbunatati, dar se poate si altera, adesea pentru ca nu se acorda timp suficient pentru a analiza propriile dorinte si pe cele ale partenerului, pentru ca nu se exprima frustrarile sau fantasmele, pentru ca nu se petrece suficient timp in doi, pentru ca nu exista activitati comune etc. In acest caz, constientizarea situatiei de catre amandoi si efortul de a dialoga pot contribui la revigorarea vietii sexuale in cuplu.
Erotismul in viata cotidiana
In viata de zi cu zi, chiar daca un cuplu traieste intr-o intimitate armonioasa, raporturile sexuale nu sunt dorite totdeauna de amandoi in acelasi timp, iar uneori nici nu sunt posibile. Micile gesturi zilnice care exprima afectiunea, tandretea, dorinta pentru celalalt (mici dragalasenii, saruturi), afirma si consolideaza legatura erotica si de dragoste care ii uneste pe cei doi parteneri.
Reeducarea cuplului
Atractia reciproca suficient de puternica pentru a dori formarea unui cuplu nu este totdeauna suficienta pentru stabilirea relatiilor sexuale multumitoare pentru cei doi parteneri.
Cuplului i se poate propune o metoda terapeutica, numita reeducarea cuplului, destinata de exemplu tratarii unei femei care nu poate ajunge la orgasm sau unui barbat care ejaculeaza prea repede. Principiul acestui tratament, elaborat la inceputul anilor 1960, este de a invata, conform unui program prestabilit, diferite manevre sexuale care permit remedierea progresiva a tulburarii existente. Cei doi parteneri sunt implicati in tratament, chiar daca reeducarea se adreseaza numai unuia dintre ei.