A venit vara! Si odata cu ea, incercarile disperate de a scapa de arsita infernala a orasului. Cele mai populare destinatii sunt statiunile montane sau cele de la mare care ofera sansa unei binemeritate relaxari, alaturi de posibilitatea de a ne racori un pic.
Pentru a nu transforma concediul in motiv de vizita medicala, trebuie sa urmam cateva reguli generale:
- spalarea mainilor inainte de fiecare masa scade riscul contactarii hepatitei A
- spalarea fructelor si legumelor
- evitarea consumului de apa de la robinet; indiferent cat de curata este apa respectiva, simplul fapt ca organismul nu este obisnuit cu ea poate cauza probleme extrem de neplacute, cum ar fi episoade diareice mai mult sau mai putin severe, asociate sau nu cu crampe abdominale, senzatie de greata si voma; este recomandabil consumul de apa imbuteliata
- evitarea consumului de carne insuficient preparata termic
O vizita la piscina nu este nici ea lipsita de riscuri.
Un dus inainte, dar mai ales DUPA o vizita la piscina, este indispensabil. Se va folosi sapun antibacterian.
Deplasarea in jurul piscinei se va face numai in incaltamintea personala, care nu se va imprumuta altor persoane. Deplasarea in picioarele goale va expune riscului de contactare a unei micoze cutanate, a unghiilor sau a verucilor plantare, toate cauzate de microorganisme care au gasit in mediul respectiv conditii propice de dezvoltare.
Dupa baie, pielea va fi uscata cu prosopul cat mai bine, insistand in spatiul dintre degete. Pielea uscata si folosirea de incaltaminte in care piciorul sa poata respira reduce riscul dezvoltarii unor micoze la acest nivel.
Evitarea pe cat posibil a inghitirii apei din bazin, care, datorita bacteriilor existente, pot cauza episoade diareice.
Evitarea intrarii apei in ochi sau urechi minimizeaza riscul dezvoltarii unei conjunctivite sau otite.
Daca te pregatesti sa mergi intr-o zona "suprapopulata" de insecte, cum ar fi Delta Dunarii, nu uita sa iti iei cu tine produse repelente care reusesc sa creeze un scut in fata insectelor (tantari, albine, viespi, tauni, bondari etc).
De asemenea, indiferent ca mergi la mare sau la munte, soarele este acelasi, asa ca nu uita de crema cu factor de protectie!
Respectarea acestor minime reguli de igiena ne poate scapa de multe batai de cap si ne poate asigura un concediu linistit macar din punctul de vedere al sanatatii.
Posteaza comentariu