Sarbatorile de iarna nu sunt doar o aglomerare de ocazii incantatoare de a oferi surprize fericite si, mai ales, de a primi cadourile pe care ni le-am dorit, ci si o perioada - la drept vorbind, cam lunga! - de praznice dintre cele mai bogate de pe tot parcursul anului.
Incepand cu Sf. Nicolae (de care nu se bucura doar copiii...), continuand cu Ignatul, cu Craciunul, cu Revelionul, cu Sf. Vasile si sfarsind cu Sf. Ioan, o cam tinem lant cu mesele festive...
Cele mai variate si mai sofisticate preparate culinare se perinda prin palatinul fiecaruia si multi dintre noi chiar se straduiesc sa uite de sensibilitatile sau bolile lor, incercand sa se bucure din plin de placerile acestor sarbatori, alaturi de rude si prieteni.
Desigur, acum este si momentul cand organismul nu ne iarta greselile, taxandu-ne prompt si... eficace. Tocmai de aceea, va ofer aici o mica "trusa" de sfaturi si remedii rapide si simple, care sa va ajute sa va bucurati totusi de atmosfera sarbatoreasca prelungita, de la hotarele dintre ani, fara a cunoaste prea repede disconfortul de a inlocui bunatatile de pe masa cu pastile si injectii "praznuite" pe paturi de spital...
Este usor sa preveniti aceste necazuri daca va pregatiti inaintea inceperii lantului de festinuri un amestec de 500 g miere de salcam (sau de tei) cu 90 g praf din radacina de Tataneasa si 10 g de propolis solid (ras foarte fin). Consumand zilnic, dimineata si seara, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate o lingurita din acest macerat, veti avea un tranzit hepato-biliar mult mai eficace si veti putea evita simptomele descrise mai sus. Ba chiar puteti calma situatia, in cazul in care neglijenta v-a impins sa uitati sa va administrati din timp preparatul de mai sus.
Totusi o criza biliara acuta poate fi calmata mai repede daca va preparati o infuzie de Rostopasca (1 lingura de planta uscata) in 250 ml apa clocotita; din acest ceai se inghite cate o lingura din ora in ora (in cazurile foarte rebele); se pot administra primele trei doze la intervale de 30 minute. Atentie! Nu beti tot ceaiul dintr-o data, caci Rostopasca are un bogat continut de papaverina si, in cantitati prea mari, poate deveni toxica!
Cea mai simpla metoda de a indeparta o durere de cap provocata de o cantitate prea mare de alimente ingerate, ori de intoxicatia generata de acestea, ca si de cresterea numarului de tigari fumate, este aceea de a bea dimineata si seara cate o cana de apa fierbinte, in care s-au dizolvat 3 linguri de miere.
Este foarte bine sa includeti in meniul dumneavoastra de sarbatori si carne de crap, ca sa preveniti durerile de cap din aceleasi cauze.
O supa din izma creata, dreasa cu un ou proaspat de gaina, poate face acelasi lucru, intr-un mod cat se poate de placut.
Este bine sa retinem cateva lucruri importante, pe care chinezii le stiu prin traditie de peste 5.000 de ani. La fiecare masa trebuie sa avem grija sa echilibram prezenta celor cinci "miresme": acru, amar, dulce, picant, sarat. Atunci cand una dintre aceste miresme lipseste, apare riscul dominantei altei miresme, ceea ce poate provoca unele tulburari.
Astfel, in vremea cand porcul este "regele" festinurilor romanesti, exista si tendinta de a se manca si mai picant. Un astfel de exces poate genera disfunctii la nivelul ficatului si vezicii biliare. Sa nu dam, in totalitate, vina pe carnea de porc pentru unele tulburari digestive. Deoarece vinovatii principali sunt aceia care nu stiu sa manance variat si echilibrat.
Nu este nevoie sa ne abtinem prea mult la preparatele apetisante din porc - atat de adanc patrunse in traditia romaneasca. Ci este nevoie doar de cumpatare: cate putin din fiecare preparat si din fiecare mireasma; mai putin alcool si mai multe alte lichide (ceaiuri aromate, sucuri de fructe si de legume).
Daca ati mancat prea multe dulciuri si dintii cariati au inceput sa va doara, fierbeti 5 g de frunze proaspete de menta in 250 ml apa, timp de 5 minute, si apoi adaugati putina sare. Beti ca pe un ceai.
Daca durerea este pulsatorie - sugerand o infectie a radacinii dintelui - puteti sa stopati temporar suferinta strangand puternic intre degetul gros si aratator radacina lobului urechii de pe partea dintelui afectat. Dupa 2-3 minute, durerea dispare ca prin minune. Dar grabiti-va sa ajungeti la stomatolog! Tot acolo este rezolvarea completa...
Fierbeti 500-1000 g in 1,5 litri de apa, indepartati grasimea si beti zeama.
Doamnele si domnisoarele care doresc sa-si re-hidrateze o piele foarte uscata pot sa-si prepare o mancare din 100 g carne macra de porc si 100 g fructe de jojoba, fierte in 500 ml apa timp de 2-3 ore pe foc mic. Se poate asezona cu sare si condimente, dupa gust, dar sa nu fie prea iute!
Acum pot sa va urez linistit: "Sarbatori fericite!"...