Ți se schimbă culoarea pielii? 7 cauze

Dacă observi că nuanța pielii tale nu mai este aceeași sau culoarea nu este uniformă, trebuie să ceri rapid sfatul unui specialist. Descoperă care pot fi motivele pentru care ți se schimbă culoarea pielii.
Cancerul, sarcina sau chiar sucul de lime pot schimba culoarea pielii. Trebuie să fii mereu atentă la aspectul pielii pentru a observa din timp orice modificare care ar putea semnifica o altă afecțiune. În orice situație nu trebuie să te descurajezi, ci din momentul în care ai un diagnostic corect poți lua măsurile necesare pentru a minimiza impactul acestei schimbări. Nu amâna vizita la medic pentru că, în unele cazuri, poate fi critic să începi un tratament la momentul potrivit.

 
Iată ce afecțiuni pot schimba culoarea pielii:

 
1. Vitiligo

Dacă observi depingmentarea pielii pe față, corp sau pe pielea capului trebuie să mergi la un consult de specialitate. În cazuri mai rare vitiligo se poate manifesta și prin decolorarea interiorului gurii. Chiar dacă nu pune viața în pericol, vitiligo are efecte negative în plan psihologic și nu trebuie ignorat. Există diferite opțiuni de tratement, care vizează fie refacerea pigmentului pe zonele afectate sau decolorarea restului pielii pentru a face zonele deschise la culoare mai puțin vizibile.
Adesea vitiligo se manifestă simultan cu afecțiuni ale glandei tiroide și poate face pielea mai sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete.

 
2. Sarcina

Melasma, numită uneori „masca din timpul sarcinii”, provoacă producția excesivă de pigment, ceea ce cauzează apariția unor pete maronii sau cenușii pe față. „Este o afecțiune care provoacă îngrijorare, iar 90% dintre pacienții diagnosticați sunt femei. Chiar dacă nu este cauzată de sarcină, afecțiunea se înrăutățește în această perioadă, petele devenind mult mai vizibile decât de obicei”, explică dr. Bruce Robinson, dermatolog din New York. Pilulele contraceptive și expunerea prelungită la soare sunt alți factori care exacerbează melasma.
Deși după naștere, oprirea pilulelor contraceptive sau evitarea expunerii la soare pielea poate să arate normal din nou, cel mai adesea petele vor apărea din nou după un anumit interval. „Pentru pacienții diagnosticați cu melasmă lupta nu se oprește niciodată.
Cu ajutorul peelingului chimic, al cremelor decolorante sau al terapiei laser petele pot fi camuflate mai ușor, dar este nevoie de multă voință și răbdare”
, potrivit dr. Marie Jhin, dermatolog din San Francisco.

 
3. Ai amestecat lime cu lumina soarelui

Petele închise la culoare de pe mâini sau din jurul gurii îl vor face pe medic să te întrebe în primul rând dacă ai fost în vacanță recent. Fitofotodermatoza este diagnosticul pus când are loc o reacție a pielii la razele solare, în prezența componentelor din portocale, lămâi sau lime. La început pot apărea bășici sau senzația de arsură care ar putea fi considerate simple arsuri solare sau simptome alergice, dar pigmentul rămas va fi închis la culoare și durează câteva luni până când aspectul pielii revine la normal. Se întâmplă cel mai des primăvara sau vara, când se beau băuturi cu suc de citrice înaintea sau în timpul expunerii la soare.

 
4. Eczema

O altă afecțiune care schimbă culoarea pielii, în special la copii, este pitiriazis alba. Mai întâi apar pete roșii care se cojesc, iar în urmă rămân părți de piele mai albe.
„Majoritatea mamelor se îngrijorează deoarece cred că cei mici au vitiligo, dar acest tip de eczemă se tratează prin simpla aplicare a protecției solare sau, în cazuri mai grave, folosind un unguent cu steroizi. De îndată ce eczema este tratată pigmentarea va reveni la normal”, explică dr. Jhin.

 
5. O consecință a unei alte afecțiuni

Denumită hiperpigmentare postinflamatorie, se referă la faptul că zonele care au fost afectate de acnee sau de reacții alergice ar putea fi puțin mai închise decât restul pielii. Loviturile, accidentele sau pzoriazisul pot avea același efect. Pentru a îmbunătăți aspectul pielii trebuie să fie tratată inflamația de bază care a cauzat închiderea pigmentului.

 
6. Boala Addison

Această afecțiune se manifestă atunci când glandele suprarenale produc o cantitate insuficientă de hormoni. „Cineva care remarcă faptul că are o piele mult mai închisă la culoare, dar nu a stat deloc la plajă ar putea suferi de boala Addison”, explică dr.
Jhin. Tratamentul medicamentos poate suplimenta cantitatea prea redusă de hormoni.

 
7. Cancer

Este cea mai gravă problemă de pigmentare, care din fericire apare foarte rar. „Persoanele care au melanom ar putea observa că pielea are o nuanță albăstruie. Este un semnal de alarmă pentru că această culoare indică faptul că malanomul a invadat întreg organismul și trebuie luate măsuri de urgență”, potrivit dr. Jhin. Dacă ai alunițe care și-au schimbat forma sau culoarea trebuie să mergi cât mai repede la un consult de specialitate. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.