© Copyright:
Telefonul mobil – un pericol pentru sanatatea ta?
"Bazele noastre de date contin mii de studii internationale despre campurile electromagnetice, unele dintre ele extrem de riguroase. Conform informatiilor pe care le detinem, nu exista niciun fel de dovezi concludente conform carora emisiile antenelor GSM pot dauna sanatatii, punct de vedere valabil si pentru Romania", a fost concluzia specialistilor internationali Paolo Vecchia - presedintele ICNIRP (Comisia Internationala pentru Protectia Impotriva Radiatiilor Nonionizante) si a specialistului in domeniul campurilor electromagnetice din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Emilie Van Deventer, in cadrul unei conferinte pe aceasta tema care s-a desfasurat anul trecut in tara noastra.
Studiile de laborator efectuate pe rozatoare, potrivit raportului publicat Comisia Europeana, au demonstrat ca expunerea la campuri de radio frecventa similare celor emise de telefoane nu au efecte carcinogene. Acestea nu conduc la aparitia cancerului nici in asociere cu alti factori cancerigeni.
Unele studii au implicat chiar si un nivel mai ridicat de expunere la astfel de campuri electromagnetice, mult peste nivelul maxim la care suntem supusi in mod obisnuit. Nici in aceste cazuri nu s-a demonstrat ca undele de radio frecventa au o legatura cu aparitia tumorilor canceroase.
Desi studiile efectuate la nivel mondial sau national, de catre organizatii specializate, nu au evidentiat o legatura directa intre aparitia cancerului si folosirea telefoniei mobile, cercetatorii sunt rezervati in ceea ce priveste interpretarea rezultatelor.
Una dintre cauzele acestor rezerve este perioada relativ scurta de la aparitia si utilizarea in masa a telefoniei mobile. Desi telefoanele mobile au aparut in anii '80, folosirea lor pe scara larga a inceput in anii '90. Studiile au demonstrat ca utilizarea telefoanelor mobile pe o perioada de 10 ani, de cand au inceput sa fie folosite pe scara larga, nu determina cresterea riscurilor de aparitie a cancerului.
Cu toate acestea, deocamdata nimeni nu poate cunoaste care sunt efectele expunerii la undele de radio frecventa timp de peste 20 de ani, de exemplu.
Comentarii (6)
Am vazut un caz la TV.O persoana a folosit telefonul mobil timp de 20 de ani,iar doctorul a depistat ca are tumoare pe creier...carui fapt i se datoreaza acest lucru?
daca in urma cu 9 ani nu era asa o invazie de telefoane mobile ca acum in anul2oo9, stiinta a evoluat f mult si noi o acceptam fara sa ne gandim si la consecintele ei nocive,(rau cu rau dar nu ne putem lasa) face parte din existenta noastra de zi cu zi,nu stiu cum ar fi o zi fara mobil sau diferite aparaturi moderne,(cuptorul cu microunde) multe cladiri sant invadate de aparaturi sofisticate de telefonie mobila,cu sau fara voia noastra ele se instaleaza pe blocurile noastre, oare ce este de facut?se vor lua masuri pt asta?
Cine va fi acela care sa spuna ca da telefoanele mobile intradevar dauneaza, aceasta doar este un bisnes, ce se va intimpla daca lumea va sti adevarul?companiile vor perde mii de clienti si cu aceasta si banii....
face sau nu rau, tot nu renuntam la el.avem nevoie
odata cu noua tehnologie oamenii au uitat preocuparile sanatoase,au eliminat comunicarile directe,discursul,ce mai....au uitat ca relatiile interumane se cultiva intr-un alt mod.copii nu se mai intilnesc sa rezolve anumite teme impreuna,sa practice un sport nu mai stiu sa relationeze normal.se PLAFONEAZAin fata calculatorului,vorbesc la telefon toate porcariile pe care nu le-ar spune daca ar fi face to face.
De fapt ce vrea sa spuna autoarea articolului??? Chiar daca nu sunt date publicitatii datele despre telefonia mobila si riscurile negative asupra oamenilor si in special al copiilor, dragi parinti, profesori, intelectuli - folosti-va copii in rol de cobai si cumparati-le mobile, tineti-va mobilele in aceeasi incapere cu copii, ca sa va convingeti singuri peste cativa ani de efectul cimpurilor radio si electro magnetice asupra lor... dar va fi pentru unii prea tirziu!!! Oare de ce in multe state europene in scoli este INTERZIS sa vina elevii cu telefoane mobile??? de ex.: Germania, Grecia, etc... Si in SUA apar tot mai des articole despre posibilele(99%) efecte negative asupra creierului, si a sanatatii in general! Am impresia ca acest articol este publicitar... sau autoarea ar trebui sa se documenteze mai bine!
Posteaza comentariu