Studiu recent: cât rămâne contagios coronavirusul pe diferite suprafețe

Studiile asupra noului coronavirus sunt în plină desfășurare, la nivel mondial. În timp ce sunt în vigoare restricții diverse de călătorie, suntem, în continuare, nevoiți zi de zi să luăm contact cu diverse suprafețe.

Printre cele mai frecvente lucruri pe care le atingem de-a lungul unei zile se numără bancnotele, dar și ecranele tactile, majoritatea folosite pentru a face plăți, mânere ușilor și barele din automobilele de transport public.

Așadar, conform celui mai recent studiu realizat de către cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor, virusul Covid-19 este foarte rezistent și supraviețuiește la 20 de grade Celsius ( adică temperatura obișnuită a unei încăperi), pe suprafețe precum ecranele telefoanelor mobile și bancnotele din plastic timp de 28 de zile.

Studiul respectiv a avut loc într-un mediu cu temperatură controlată, în laborator. Experimentul a fost realizat în întuneric, iar experții au demonstrat că lumina UV distruge virusul, scrie BBC.co.uk.

Unii experți au pus, de asemenea, la îndoială amenințarea reală reprezentată de transmiterea suprafeței în viața reală. În comparație, este de menționat că virusul gripal supraviețuiește aproximativ 17 zile pe surprafețe plane.

O altă descoperire importantă a cercetătorilor este faptul că noul coronavirus supraviețuiește doar 24 de ore la temperaturi de 40 de grade Celsius, se arată într-un studiu al Virology Journal.
Astfel s-a dovedit clar că virusul Covid-19 este mai ușor de controlat iarna decât vara, nu invers, cum s-a crezut inițial. Până de curând s-a spus că virusul ucigaș este distrus când intră în contact cu temperaturi înalte. Totodată, nivelul de rezistență al virusului Covid-19 nivelul scade în cazul suprafețelor de carton, hârtie sau materiale poroase. Citește continuarea pe Divahair.ro