Solutii antioboseala



Nu pot sa ma trezesc!


“Marea mea problema este faptul ca nu ma pot trezi dimineata. Uneori, chiar si dupa opt-noua ore de somn, ma trezesc obosita si incapabila sa ma mobilizez. Ma trezesc abia cand ajund la serviciu, iar pana atunci tot ce fac, este mecanic”, se plange Cristina, o tanara de 28 de ani.
Ce este de facut. Specialistii spun ca lenevitul in pat este foarte daunator si subliniaza senzatia de oboseala. Te-ai trezit, dat-te jos din pat! Cel mai bun remediu pentru startul greu dimineata este un dus cald (nu fierbinte) si un mic dejun luat in tihna. Te vei simti plina de energie. Secretul este sa faci toate acestea in ritmul normal, fara sa te grabesti, fara sa lenevesti si, evident, fara sa fii stresata ca vei intarzia.
In principiu, pentru dus si mic dejun 30 de minute ar trebui sa fie mai mult decat suficiente.
Te poti stimula, in plus, si cu o cura de ginseng, recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru capacitatea lui de a activa sistemul imunitar. OMS recomanda o pilula care sa contina ginseng timp de 10-15 zile. Este eficient in lupta impotriva oboselii si a infectiilor transmise pe calea aerului.
 

Un ritm de viata echilibrat


“Ma trezesc in fiecare zi la 5.30. Sunt in pat, in fiecare seara, la 10.00. In zilele libere nu ma scol niciodata mai tarziu de 7.00 si nu ma culc dupa 11.00. Acest program este singurul care imi permite sa functionez eficient”, povesteste Stefania, de 29 de ani.
Ce este de facut.
Corpul uman are un ritm simplu, ziua este activ, noaptea vrea sa doarma. Daca decalezi si dai peste cap aceasta alternanta, corpul tau nu mai intelege ce trebuie sa faca. Sa doarma sau sa fie activ? De aici insomniile, oboseala cronica, cu toate relele pe care le aduc. Un ritm constant, ore fixe de culcare si de trezire si un program constant este indicat si eficient.

Rasfat dupa reteta bunicii


“Schimbarea de ora, ploaia, frigul si noptile lungi sunt descurajante. Ma fac sa fiu melancolica si lipsita de chef”, constata Cornelia, de 30 de ani.
Ce este de facut. Impotriva melancoliei de toamna iti recomand rasfat dupa reteta de la bunica. Adica o cana cu sodou. Freaca un gabenus de zahar cu doua-trei lingurite de zahar, de preferat brun, adauga un varf de scobitoare de bobite naturale de vanilie (sau alta aroma naturala), scortisoara sau nucsoara, o lingurita cu varf de cacao cu o concentratie mare de unt de cacao, dar merge si fara, si cand sunt bine omogenizate, adauga lapte fierbinte.
Savureaza in fotoliu, alaturi de o carte buna, o revista colorata sau uitandu-te la un film vesel. Este recomandata terapia prin arome: de vanilie, portocale, menta dar, doar, din surse naturale, stimulatoare pentru mentinerea tonusului psihic. Aroma prajiturilor de casa, a cozonacului si a altor bunatati ispititoare sunt generatoare de buna dispozitie, nu?

Pauza, cheia anti-oboseala


“Daca dimineata mai este cum mai este, dupa-amiaza imi este foarte greu. Muncesc mult, fara pauza si, la finalul zilei de munca, sunt epuizata. Spre sfarsitul saptamanii este si mai rau, pentru ca oboseala se acumuleaza”, spune Simona, de 40 de ani.
Ce este de facut. Cercetarile si statistica au demonstrat ca cei care au in obicei siesta, la pranz, au o rata a mortalitatii din cauza accidentelor cardio-vasculare redusa la jumatate, fata de cei care lucreaza fara nicio oprire.
In concluzie, daca siesta este un vis imposibil, o mica pauza de deconectare si inviorare poate fi o solutie. Mai mult, trebuie sa inveti sa asculti necesitatile corpului tau si sa le indeplinesti. Daca simti ca ai nevoie de o pauza, ia o pauza!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MIHAELA pe 4 Nov 2009, 12:41
    distrati-va cat puteti!

    si eu sunt mereu obosita in anotimpul rece. Nu gasesc energia necesara care sa-mi permita indeplinirea treburilor zilnice, cu succes,dar cred ca este vorba si de factorul psihologic. Atenzie cateodata oboseala persistenta este si un semn ca poate in viata noastra este ceva care trebuie schimbat; poate fi o stare de stres, sau o simpla tristete,iar stresul prelungit, cauzeaza oboseala.Parerea mea este ca trebuie cercetat la baza, motivul, inainte de a trece la tratamente naturiste. Si sufletul este important!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod