Soia - adevar si... istorii

Au trecut 14 ani de cand - proaspat intrati in miracolul democratiei - ii catalogam pe cei care se intorceau din strainatate sa faca politica si sa conduca tara drept niste neaveniti, pe motiv ca ei "nu mancasera salam cu soia" ca noi, cei ce nu am putut fugi in Occident.

Nimic nu ni se paruse mai frustrant pentru romanii invatati cu salamul din carne adevarata, decat salamul cu soia, uleiul de soia (in locul celui de floarea-soarelui). Devenise simbolul foametei romanilor, mai curand decat lipsa propriu-zisa de alimente si distribuirea lor pe baza de cartele si cozi interminabile.

Ori, proaspat intorsi din Occident cunoscusera mult mai abitir decat noi, cei ramasi pe pamantul stramosesc, gustul multor alimente fabricate din soia. Tot Occidentul propavaduia binefacerile acestei plante, fabricand carne, salamuri, aluaturi de panificatie, prajituri si ulei de gatit hipo-colesterolic, facand apologia regimurilor de slabire si eliminare de colesterol pe baza acestor produse. Iata, deci, ca ratacitorii romani intorsi in patrie mancasera mai multa soia decat eram noi obligati sa o facem!…

Nu putem sa nu remarcam calitatile medicinale, dar si nutritive ale fasolei soia.
Anticii Orientului au descoperit aceste lucruri cu mii de ani in urma. Aproape orice chinez bea cu mare placere, la micul dejun, un pahar de lapte de soia, care se deosebeste foarte putin - la gust - de laptele de vaca; in schimb nu contine grasimile care se depun pe unde nu dorim. Cat despre Tofu - branza de soia - nu putem sa spunem decat de bine: ea ajuta semnificativ la tratarea congestiei globilor oculari, a diabetului, diareei cronice si intoxicatiilor cu substante pe baza de sulf. Ea imbunatateste activitatea splinei, stomacului si intestinului gros, rehidrateaza organismul. Ba, chiar si pentru astmul bronsic cu hemoptizie (eliminare de sange prin tuse) poate fi folosita in urmatoarea formula:
- se face un amestec dintr-un bol de tofu, 70 g de maltoza, jumatate de cana (125 ml) suc de ridichi negre si jumatate de cana de apa, care se pune la fiert pana la primul clocot; se imparte cantitatea rezultata in doua si se bea cate o portie de doua ori pe zi.

Soia galbena este considerata de medicii traditionalisti chinezi drept un remediu foarte bun in tratarea malnutritiei la copii, a diareei, balonarilor abdominale si gestozei (toxicoza de sarcina, disgravidia).
Prajita in cuptor, pana degaja arome, soia galbena mareste secretia de lapte post-partum. Persoanele subponderale pot sa fiarba soia galbena prajita si sa manance la fiecare pranz si cina, imbunatatind absorbtia factorilor nutritivi din alimente.

In multe spitale din China, se trateaza gestoza si eclampsia (convulsii si hipertensiune arteriala survenite la finalul unei sarcini) cu suc din soia galbena amestecat cu apa, in raportul 1:8, fiert in combinatie cu 120 g zahar si impartit in sase doze zilnice. Rezultatele se remarca in decurs de 2-4 zile, dupa care se trece la o perioada egala de regim hiposodic (fara sare). Chiar dupa primele doua zile de tratament se observa disparitia edemelor, permitand, astfel, eliminarea medicatiei sedative si antispasmodice. Se pare ca rezultatele pot fi puse pe seama faptului ca soia galbena este saraca in calciu si sodiu, dar bogata in vitamina B1 si niacin, ceea ce contribue la scaderea presiunii sangelui si intensificarea diurezei.

Si mugurii de soia galbena sunt recunoscuti pentru proprietatea lor de a inlatura tusea cu expectoratii de culoare galbuie si pentru cresterea diurezei.

Fasolea soia cu bobul negru este si ea o binefacere pentru multi bolnavi de icter, reumatism, crampe musculare, ca si in cazurile de trismus al maxilarului, ori intoxicatii medicamentoase.
Ea actioneaza benefic asupra splinei si rinichilor, imbunatatind circulatia sanguina. Cu o singura reteta puteti ataca trei afectiuni: tusea, insuficienta renala si peritonita. Astfel:
- fierbeti 5 g soia neagra in 250 ml apa, pana se inmoaie; adaugati putin zahar si putina sare. Se mananca preparatul la fiecare masa.
- mai puteti proceda si altfel: coaceti fasolea pana se poate macina (precum cafeaua), iar o lingura din praful obtinut se dizolva intr-un pahar de apa si se bea de doua ori pe zi.
Nu pierdeti din vedere faptul ca un consum frecvent, regulat, de soia neagra poate sa va scuteasca de crampele musculare, de durerile reumatice si, mai ales, de durerile articulare ale genunchilor.

Despre uleiul de soia, avem de asemenea de spus lucruri minunate. El trateaza ulcerul gastric si duodenal, precum si obstructiile intestinale. Daca puneti intr-o lingurita de astfel de ulei cateva picaturi de lamaie si il inghititi dimineata, pe stomacul gol, obtineti rezultatele descrise mai sus. Doza se mareste gradat, la fiecare trei zile, pana se ajunge la 5-6 lingurite.

Sa mai remarcam ca sosul de soia este un bun stimulator al digestiei, dar poate fi folosit si ca aplicatie externa in cazul arsurilor pielii.
Un consum excesiv de sos de soia poate conduce sete permanenta si tuse, nefiind recomandabil celor ce au icter.

Asadar, etalonul suferintelor noastre sub regimul dictatorial comunist nu mai poate fi "salamul cu soia". Sunt, insa, destule alte lucruri oribile de care romanii vor trebui sa-si aduca aminte intotdeauna, pentru ca ele sa nu se mai repete. Vom putea, astfel, sa pastram numai ganduri bune pentru biata... soia.

de Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
Specialist in medicina traditionala chineza
www.qitaky.ro.


Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod