Jucarii sigure!
Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa cumperi jucarii care nu vor pune in pericol sanatatea celui mic:
• Alege jucarii potrivite varstei, abilitatilor si nivelului de interes al copilului caruia vrei sa ii faci un cadou. Jucariile care nu se adreseaza varstei sale sunt mult prea complicate pentru el si au potential periculos din aceasta cauza.
• Pentru bebelusi sau pentru prichindeii de varste mici, care inca duc la gura toate obiectele, evita jucariile care contin piese mici si care pot fi usor inghitite, punandu-le astfel in pericol sanatatea.
• Cauta jucarii "solid" construite, care sa aiba partile mici din care sunt alcatuite ferm atasate de restul obiectului - cum ar fi ochii, nasul, mustatile etc., toate bine prinse (lipite sau cusute) de restul obiectului.
• Pentru copiii mai mici de 8 ani, evita jucariile care au margini si puncte ascutite.
• Pentru copiii mai mici de 8 ani, nu cumpara jucarii electrice, cu elemente care se incalzesc sau se incing.
• Citeste intotdeauna indicatiile si prospectul tuturor obiectelor si ingredientelor pe care le cumperi! Uita-te la varsta recomandata de producator pentru jucaria pe care vrei sa o cumperi si foloseste-te de aceasta informatie, ca de un ghid.
• Cerceteaza instructiunile de pe eticheta, pentru mai multe lamuriri. Trebuie sa fie exprimate cat mai clar pentru tine si, daca este cazul, si pentru copil.
• Imediat scoate jucaria sau obiectul respectiv din materialul de plastic in care au fost ambalate, care poate cauza sufocarea prichindelului. Copiii au obiceiul de a se juca cu orice si nu vrei ca un cadou sa devina un pericol...
• Daca cel mic va primi o bicicleta, patine, un scuter sau un skateboard, asigura-te ca va primi si echipamentul de protectie corespunzator, inclusiv o casca, genunchiere si cotiere.
• Descurajeaza-l pe prichindel sa se joace cu armele de jucarie sau cu jucarii care arunca proiectile - acestea pot fi periculoase pentru el sau pentru ceilalti copii din preajma sa.
Decoratiuni pentru toti!
Brazii de Craciun, ghirlandele de luminite sau lumanarile pot fi si ele periculoase. Atunci cand alegi pomul de Craciun, fie alegi un brad artificial din material rezistent la incendii, fie un pom proaspat, care ar trebui sa fie verde si cu ace greu de desprins de pe creanga. De asemenea, suportul bradului trebuie sa fie mereu plin cu apa si tine intotdeauna copacul departe de sursele de incalzire (radiator, aeroterma, calorifer sau semineu). In acest fel, vei sta mai linistita cu gandul ca ai evitat producerea unui incendiu...
Inainte de a atarna luminitele in brad, asigura-te ca acestea nu sunt deteriorate si ca nu pot face scurtcircuit. Evita sa folosesti mai mult de trei seturi de astfel de ghirlande la acelasi prelungitor si nu suprasolicita priza.
Ornamentele ar trebui sa fie confectionate din materiale ignifuge. Evita decoratiunile din materiale casante (desi globurile din sticla sunt mai spectaculoase decat cele din plastic, nu sunt recomandabile daca ai copii de varste mici...) si "ancoreaza" bine bradul, pentru ca acesta sa nu se rastoarne peste copil. Nu agata nici un fel de ornament de crengile de la baza bradului, deoarece ar fi mult prea la indemana celui mic si, evident, potential periculoase (prichindelul se poate sufoca sau ineca daca le baga in gura...).
De asemenea, evita decoratiunile comestibile, inclusiv ghirlandele din popcorn si acadele in forma de toiag, de vreme ce micutul va crede ca orice ornament este comestibil...
Zapada artificiala si materialele pufoase nu sunt comestibile, asa ca este recomandabil sa eviti utilizarea lor atunci cand se afla copii in casa.
Lumanarile aprinse nu trebuie niciodata lasate nesupravegheate, amplasate in locuri in care pot fi foarte usor rasturnate sau in apropierea materialelor inflamabile, cum ar fi perdelele sau draperiile, sau in preajma decoratiunilor.
Posteaza comentariu