Sa revenim la alimentele naturale!

Viata moderna a impus producerea rapida si in cantitati cat mai mari a diferitelor tipuri de alimente si bauturi. De aici si pana la folosirea excesiva a pesticidelor si a fertilizatorilor in agricultura...

Viata moderna a impus producerea rapida si in cantitati cat mai mari a diferitelor tipuri de alimente si bauturi. De aici si pana la folosirea excesiva a pesticidelor si a fertilizatorilor in agricultura, folosirea stimulatorilor hormonali de crestere pentru animale sau modificari genetice in acelasi scop, nu a mai fost decat un pas.

Dar aceasta nevoie de a produce cat mai mult, atat in agricultura cat si in industria alimentara, a condus la aparitia unor alimente cel putin nocive pentru sanatatea noastra.



Alimentele sunt prelucrate folosind diverse procese tehnologice care au adesea efecte negative, precum distrugerea sau scaderea calitatii nutrientilor.

Un exemplu este tratarea termica abuziva. "Laptele de tip UHT este obtinut prin incalzirea laptelui pana la o temperatura de 136 grade Celsius. Efectul unei astfel de tratari abuzive este, in primul rand, transformarea proteinelor benefice in proteine periculoase pentru organism, cu efecte cancerigene", declara dr. Pavel Chirila, medic primar boli interne, specialist tratamente naturiste.


"De asemenea, procedeul de obtinere a sarii extrafine, care se foloseste in prezent pe scara larga, presupune tratarea sarii cu ferocianura, o substanta deosebit de periculoasa. In urma acestei proceduri, sarea extrafina ajunge sa contina de 30 de ori mai putin magneziu decat sarea obisnuita", adauga dr. Chirila.

Aditivii alimentari sunt aproape nelipsiti din alimentele procesate, cea mai grava problema fiind legata de legile "lejere" care permit producatorilor sa introduca substante care nu ar fi fost absolut necesare.
Pe langa nelipsitii coloranti si conservanti, alimentele sunt tratate pentru a-si pastra aspectul proaspat mult mai mult timp sau pentru a avea o textura sau o consistenta anume.

"Abuzul de alimente procesate este atat de grav incat o persoana mananca, in medie, in jur de 4,5 kg de aditivi pe an", aflam de la dr. Pavel Chirila.