Respecta soarele si redu riscul aparitiei cancerului de piele!

Desi vara s-a terminat, cel putin calendaristic, soarele inca ne ameninta. Credeai ca ai scapat, o data cu primele ploi, si ca razele ultraviolete nu isi vor mai face de cap... Ei bine, desi putem spune ca toamna bate la usa, afara inca sunt peste 30 de grade Celsius si probabil ca te gandesti sa mai dai o fuga la mare, in cazul in care pana acum nu ai fost... Sau poate sa pleci intr-o statiune din strainatate, care sa iti ofere soare din plin. In aceste conditii, este cazul sa iei din nou aminte la cateva reguli de protectie, ce te vor ajuta sa diminuezi riscul aparitiei cancerului de piele.

1. Evita soarele

Bine, o sa imi spui ca nu mai are nici un rost sa te duci la mare daca trebuie sa eviti soarele... Tu vrei sa vezi marea pentru apa, pentru soare, pentru tenul aramiu pe care il capeti si care va constitui subiect de invidie printre prietenele tale...

Totusi razele soarelui nu sunt benefice pielii. Razele lui au cea mai mare putere in mijlocul zilei, intre orele 10.00 - 14.00. In acest interval orar, soarele are efectul cel mai nociv asupra pielii tale. Arsurile solare si bronzul exagerat reprezinta primele semne ca pielea ta sufera. Cu cat nu tii cont de sfatul medicului specialist, respectiv acela de a sta cat mai departe de razele soarelui in aceasta perioada de varf, cu atat iti vor face mai mult rau.
Acest lucru inseamna imbatranirea pielii, aparitia (inainte de vreme) a ridurilor, riscul aparitiei cancerului de piele si a altor probleme de sanatate a pielii.

2. Foloseste creme cu factor de protectie (SPF)

Foloseste creme cu ecran impotriva actiunii razelor solare sau cu factor de protectie (SPF) de cel putin 15, chiar si in zilele innorate. Nu te zgarci cu produsul, foloseste cantitati consistente si uniformizeaza-l cat mai bine pe piele! Crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a te expune la soare.

Nu te gandi ca soarele nu are cum sa te afecteze in timpul plimbarilor tale prin oras - este preferabil sa aplici crema pe toata suprafata pielii care poate fi atinsa de razele soarelui, chiar si pe urechi si pe ceafa. De asemenea, barbatii cu calvitie ar trebui sa foloseasca astfel de crema cu SPF pe pielea capului. Nu uita sa aplici un nou strat de crema la fiecare ora, mai ales in cazul in care inoti sau transpiri in exces.

Tine minte ca utilizarea acestor produse cu SPF reprezinta un pas din programul de prevenire a cancerului de piele. Pentru a diminua foarte mult riscul aparitiei bolii, trebuie sa urmezi toate sfaturile de protectie impotriva actiunii razelor ultraviolete.

3. Poarta o palarie cu boruri largi, haine protectoare si ochelari de soare

Daca trebuie sa iesi in soare, acopera-ti pielea.
O palarie cu boruri largi te va ajuta sa iti protejezi fata, gatul si urechile de efectele nocive ale soarelui. Sepcile nu sunt extrem de eficiente, deoarece nu iti protejeaza ceafa si nici varfurile urechilor.

Alege ochelari de soare care blocheaza atat razele ultraviolete A (UVA), cat si pe cele B (UVB). Expunerea ochilor la soare pentru o perioada indelungata de timp creste riscul aparitiei cataractei. In schimb, folosirea ochelarilor de soare poate impiedica acest lucru.

Foarte utila este si imbracamintea care te protejeaza, cum ar fi bluzele cu maneci largi si pantalonii lungi, din material usor, care permite pielii sa respire. Daca hainele iti sunt ceva mai largi pe corp, vei simti mai bine racoarea. De asemenea, exista si haine speciale, care te protejeaza impotriva soarelui.

4. Nu incerca sa te bronzezi artificial

Nu apela la solar pentru a obtine un bronz artificial. Cabinele de la solar deterioreaza pielea la fel de mult pe cat o face si soarele.

Ce alte masuri preventive mai exista?

Unii medici recomanda un control dermatologic lunar. In cazul in care ai nelamuriri cu privire la aceasta recomandare, consulta-te cu medicul tau de familie. Daca acesta considera ca este o idee buna, fa-ti un control dermatologic lunar, pentru a sesiza orice fel de semne de cancer de piele, cum ar fi alunitele (nevii) neregulati.
Cu cat acest tip de cancer este descoperit si diagnosticat mai repede, cu atat exista o sansa mai mare sa fie tratat.

Este preferabil ca acest control dermatologic sa fie efectuat in fiecare luna la aceeasi data. Alege o data pe care iti va fi usor sa o tii minte, cum ar fi ziua ta de nastere sau data la care iti platesti, in mod uzual, facturile. In acest fel, vei putea observa cu exactitate evolutia pielii tale.

Asaza-te in fata unei oglinzi in care sa te vezi in marime naturala si foloseste-te de o oglinda mica pentru a verifica fiecare centimetru de piele, inclusiv talpile si crestetul. Roaga-ti partenetul de viata sa te ajute sa iti controlezi in acest fel pielea capului. Apeleaza si la un foehn setat pe prima treapta de viteza, pentru a indeparta suvitele de par care te incurca la acest auto-control.

Observa orice fel de schimbari de aspect ale unei alunite sau aparitia unora noi. Orice alunita care iti apare pe piele dupa varsta de 30 de ani trebuie tinuta sub stricta supraveghere si relatat acest lucru specialistului.

Cand iti cercetezi alunitele, cauta urmatoarele semne care te pot ajuta sa previi cancerul de piele:

O alunita care, divizata, nu are acelasi aspect pe ambele parti.
O alunita ale carei margini sunt incetosate, zimtate sau crestate.
Schimbarile de culoare ale unei alunite, inclusiv inchiderea la culoare, extinderea culorii, pierderea de culoare sau aparitia unor culori multiple, cum ar fi albastru, rosu, alb, roz, purpuriu sau gri.
O alunita mai mare de 6.35 - 6.50 mm in diametru (aproximativ dimensiunea unei gume de sters de la capatul unui creion).
O alunita iesita in relief, la suprafata pielii, si care are o suprafata dura si aspra.

De asemenea, este recomandabil sa fii atenta si la urmatoarele schimbari ale pielii:

O alunita care sangereaza.
O alunita care creste repede.
O excrescenta a pielii, solzoasa sau care manifesta cruste.
O rana care nu se vindeca.
O alunita care te mananca.
O portiune a pielii care se simte aspra la pipait, ca smirghelul.

Daca observi schimbari la una sau mai multe dintre alunitele tale sau daca iti apare una noua, care nu arata ca celelalte alunite pe care le mai aveai, mergi la un control dermatologic.
Cancerul de piele poate fi tratat cu succes daca este diagnosticat din timp.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • hix pe 4 Aug 2010, 11:45
    pentru ciprian

    incearca MICONAFT

    0
    0

  • Nicoleta pe 5 Mai 2010, 11:37
    sfat

    Buna ziua, de ceva timp mi-a aparut o alunita pe gat care in timp a mai si crescut. Ea s-a oprit din crestere dar a inceput sa ma manance... este iesita in relief dar nu este foarte mare. Sunt motive de ingrijorare? Multumesc

    0
    0

  • anamaria pe 4 Feb 2009, 20:03
    aparitia semnelor dupa soare

    buna ziua Vara asta am fost impreuna cu iubitul meu la mare..iar intr-o zi am stat fff mult la plaja pana ne-am ars bine...dupa intoarcerea noastra de la mare..au inceput sa ne apara mai multe semne pe corp...si mie si lui...e posibil sa fie din cauza soarelui? e motiv de ingrijorare? mie mi-au arut cam 10 din vara..astept un sfat..multumesc

    0
    0

  • ciprian pe 20 Iun 2008, 22:09
    dati mi un sfat

    buna seara .am si eu o intrebare .de ceva timp mia aparut la incheietura dintre picior si scrot testicule o ciuperca zic eu care nu reusesc sa i dau de cap .am folosit si pimafucin si clotrimazol si am luat si pastile nizoral folosind si iod .nu mi trece .dati mi un sfat va rog sau ceva care sa mi treaca ,mai mentionez ca ma mananca iar cand dau cu crema pimafucin inceteaza mancarimea dar nu trece .va multumesc anticipat

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod