Nivelurile de protectie solara inscrise pe etichetele produselor sunt:
Protectie scazuta: 6, 10 SPF
Protectie medie: 15, 20, 25 SPF
Protectie ridicata: 30, 50 SPF
Protectie foarte ridicata: 50+ SPF
Pentru copii este recomandat un factor de protectie cat mai mare. "Pe plaja, cea mai buna varianta este ca cel mic sa fie partial imbracat, cu tricou si pantaloni scurti dintr-un material dens (bumbac), ce ofera, astfel, o protectie impotriva radiatiilor ultraviolete; daca materialul este ud, o parte din aceasta protectie se pierde. Copilul trebuie sa poarte o palarie cu boruri care sa-i protejeze fata, urechile si gatul. Aplica pe pielea copilului o crema cu factor de protectie solara (SPF) de minimum 15, cu 30 de minute inainte de a ajunge la plaja. Foloseste produse ce specifica pe ambalaj ca au protectie dubla fata de UVA si UVB sau produse special concepute pentru copii", declara Dr. Adina Alexandru, medic dermatolog.
Pe langa folosirea cremelor cu factor de protectie solara, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale, recomandate de Comisia Europeana:
- Evita expunerea excesiva la soare la orele de varf, de obicei intre orele 11.00 si 15.00; in cazul in care nu este posibil sa te adapostesti de soare, palariile si ochelarii de soare pot oferi protectie suplimentara;
- Foloseste produse de protectie solara care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si a celor UVA;
- Evita expunerea directa la soare a bebelusilor si a copiilor mici;
- Aplica o cantitate suficienta de produse de protectie solara. Aplicarea corecta a produsului este la fel de importanta ca si alegerea acestuia. Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de factorul de protectie solara, trebuie aplicata o cantitate de 2mg/cm patrat. Aceasta reprezinta aproximativ 36 de grame (6 lingurite pline) de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumatate din aceasta cantitate. Produsul trebuie aplicat din nou dupa inot sau dupa stergerea cu prosopul, pentru a mentine protectia.
In cazul aparitiei unor formatiuni pigmentare neregulate la suprafata pielii sau modificari de forma si culoare ale unor alunite, adreseaza-te medicului dermatolog.
Posteaza comentariu