Protejeaza-ti creierul de efectele timpului!

Imagineaza-ti cum ar fi sa uiti cum te numesti, unde te afli, de ce te afli in locul respectiv si incotro te indrepti. Astfel de experiente sunt traite de persoanele in varsta care sufera de diferite afectiune ale creierului precum dementa sau Alzheimer.

Imagineaza-ti cum ar fi sa uiti cum te numesti, unde te afli, de ce te afli in locul respectiv si incotro te indrepti.

Astfel de experiente sunt traite de persoanele in varsta care sufera de diferite afectiune ale creierului precum dementa sau Alzheimer.

Desi nu putem tine sub control strict aparitia unor astfel de probleme de sanatate, acestea fiind determinate in mare masura de factori pe care nu ii putem controla, cum sunt cei ereditari, alimentatia si stilul de viata, care depind in totalitate de alegerile noastre, isi pun adanc amprenta asupra sanatatii noastre mintale.

De-a lungul timpului, cercetatorii au descoperit cateva dintre secretele creierului, dar, cu toate acestea, ramane invaluit in mister, numeroase intrebari referitoare la functionarea sa asteapta inca raspunsuri.

Ce te ajuta sa iti pastrezi sanatatea creierului? Exercitiile fizice si o dieta echilibrata sunt esentiale.

Obezitatea nu prezinta un risc deosebit de ridicat numai pentru inima, ci si pentru creier.

Un studiu efectuat in Finlanda, pe un esantion de 1449 de persoane, a evidentiat faptul ca un indice de masa corporala mai mare de valoarea de 30, ceea ce indica obezitatea, este asociat cu un risc dublu de a dezvolta dementa.

In cazul persoanelor care prezinta un nivel crescut al colesterolului sau hipertensiune arteriala, riscul instalarii dementei este de sase ori mai mare, comparativ cu persoanele care au un nivel normal al colesterolului si al tensiunii arteriale.

"Numerosi factori care sunt benefici pentru inima s-a dovedit ca sunt benefici si pentru creier.", explica Dr.
Sam Gandy de la American Alzheimer Association.


De asemenea, cercetatorii care au studiat in laborator animale supraponderale au observat scaderea capacitatii de memorare si de invatare si o vulnerabilitate mai mare fata de disfunctiile cognitive provocate de stres.

De aceea, mentinerea unei mase corporale in limitele normale te ajuta sa pastrezi sanatetea creierului si a intregului organism.

Evita alimentele grase, carnea, pastele fainoase, alimentele procesate, bauturile alcoolice in exces sau fumatul. Toate acestea iti pot "intoxica" creierul.

Printre nutrientii care te ajuta sa iti pastrezi in forma "materia cenusie" se numara acizii grasi omega 3 sau acidul folic. In alimente precum ouale, pestele oceanic, semintele, legumele verzi sau fructele de padure se regasesc substante deosebit de importante pentru creierul tau, de aceea, nu le exclude din regimul tau alimentar.


Socializarea este un alt element care are capacitatea de a preveni instalarea dementei, potrivit unui studiu efectuat de curand de Institutul Karolinska din Suedia, ale carui rezultate au fost publicate de BBC Health.

Persoanele care sunt active din punct de vedere social de-a lungul vietii prezinta riscuri mult mai mici de a prezenta dementa la varste inaintate.

Acelasi studiu evidentiaza legatura dintre gestionarea emotiilor negative si aparitia dementei. Cei care nu reusesc sa isi controleze sentimentele negative tind sa fie afectati de probleme de sanatate ale creierului la varste mai inaintate.