Adevarul este ca, pentru majoritatea femeilor, sanii reprezinta cea mai mare grija, atunci cand vine vorba despre corpul lor. Oare de ce se intampla astfel? Poate pentru ca ei constituie una dintre principalele caracteristici ale feminitatii? Pana la urma, motivul este irelevant.
Este esential sa avem grija de noi si sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ne pastra sanatatea. Tocmai aici apar semnele de intrebare: ce se poate face, in mod concret? Dincolo de autoexaminarea lunara, pastrarea unui stil de viata cat mai sanatos si efectuarea periodica a mamografiilor, sunt si alte lucruri pe care e bine sa le stii. Aceasta intrucat, pe masura ce inaintezi in varsta, trebuie sa tii cont de tot mai multe aspecte.
La 30 de ani...
Despre femeie se spune ca, la aceasta varsta, se afla la apogeul stralucirii si frumusetii, iar acest lucru este valabil si in ceea ce priveste sanii. Una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in aceasta perioada consta in aparitia fibrochisturilor (provocate ca urmare a unor dezechilibre hormonale).
Nu trebuie ca acest lucru sa te sperie. Cu siguranta nu este ceva placut, dar nici nu creste riscul aparitiei cancerului - asa ca, strict din acest punct de vedere, nu trebuie sa iti faci probleme. Medicul iti va institui un tratament, iar in paralel cu acesta ar trebui sa reduci aportul de cofeina.
In ceea ce priveste mamografia, aceasta ar trebui efectuata anual - sau, daca in familia ta sunt antecedente de cancer mamar, si mai frecvent de atat. Medicul este cel care va avea ultimul cuvant din acest punct de vedere. Intre timp, nu uita niciodata de autoexaminarea lunara. S-ar putea dovedi salvatoare.
Pentru ca tot vorbeam despre situatiile speciale, cand ar trebui sa fii de doua ori mai atenta, iata inca un lucru de care este indicat sa tii cont. In cazul in care una dintre rudele tale de gradul intai (mama sau sora) s-au confruntat cu aceasta problema, tu ar trebui sa incepi sa-ti faci mamografii cu zece ani mai devreme decat varsta pe care o aveau ele cand au descoperit afectiunea.
Ce mai poti face? Ai grija ce fel de sutiene porti. Sutienul nu trebuie sa jeneze absolut deloc sanul si nici sa il preseze. In alta ordine de idei, atunci cand faci sport, este esential sa porti un sutien care sa mentina sanii ficsi (ei nu trebuie sa se "balanseze" in sus si in jos), dar nici sa-i tina prea strans, presandu-i si jenand circulatia sangelui.
Vestea buna este ca, statistic vorbind, la aceasta varsta riscul de a te imbolnavi de cancer mamar este foarte scazut. Daca ai un bebelus poti mentine sansele de partea ta, alaptandu-l.
La 40 de ani si mai tarziu...
Pe masura ce inaintezi in varsta, "compozitia" sanului, ca sa spunem asa, se modifica treptat. Daca in prima tinerete consta numai in tesut mamar, acum procentul de testut adipos este mai mare. Cum acesta din urma este mai sensibil la efectele gravitatiei, sanii vor incepe sa "se lase", cu timpul.
Pe langa aceasta problema, care este pana la urma una de ordin strict estetic, te poti confrunta cu mastoza chistica. Aceasta poate fi uneori dureroasa, dar se trateaza si nu creste riscul de a te imbolnavi de cancer. Mamografiile anuale sunt, de-acum, obligatorii. In ceea ce priveste dieta, evita pe cat posibil grasimile si, dupa ce te sfatuiesti cu medicul in acest sens, nu ar fi rau sa iei zilnic supliment de calciu si vitamina D. Acestea au rol important in prevenirea cancerului.
Vestea ingrijoratoare este ca, in jurul varstei de 50 de ani, riscul de a te imbolnavi de cancer este considerabil mai mare. Nu-ti spun asta ca sa te inspaimant, ci ca sa fii realista. Pe langa celelalte masuri preventive, ai grija la greutate. Femeile cu greutate peste medie sunt mai expuse riscului.
Exista, totusi, si o veste buna. Din moment ce procentul de tesut adipos din compozitia sanului este incomparabil mai mare decat cel de tesut mamar, mamografiile vor fi mult mai concludente si, astfel, vor fi in masura sa evidentieze foarte devreme eventuale anomalii.
Comentarii (4)
Anul acesta implinesc48 de ani.De cativa ani am o spondiloza cervicala care imi da niste dureri groaznice cam de doua ori pe an(primavara si toamna).Din cauza acestei sondiloze am dureri cumplite de san,in special la sanul stang.Cand am avut pentru prima oara aceste simtome spaima ca am cancer mamar a fost cumplita.Am facut control ginecologic si apoi mamografia si am aflat adevarata cauza a durerilor.De atunci anual merg la control si fac mamorgafie pentru ca pericolul exista si daca depistezi boala din timp ai si sanse sa te tratezi.Deci Lulu nu cred ca este bine sa te tratezi singura si sa dai acest sat si altora.Credinta te ajuta,este adevarat dar boala ne tratata corespunzator te poate omori.
Am fost operata in 1992 de sarcina extrauterina. De la varsta de 21 de ani am avut un fibrom cam cat o nuca.Ciclul s-a intrerupt de 5 ani. Acum, in 2008, am inceput sa am dureri jos. La san, am facut mamografie in 2002 si mi s-a spus ca aveam la amandoi sanii modificari cu caracter displazic fibrochistic, flancate pe lateral de placard fibros mai ales la sanul stang. Ce as putea sa fac, si unde as putea face un control? Momentan lucrez la o unitate bugetara si beneficiez de asistenta medicala gratuita. Acest control este gratuit? Nr. meu de mobil este 0722536032 sau pe adresa de mail traianelena@yahoo.com. Va multumesc.
eu sunt operata de carcinom ovarian de la varsta de 22 de ani si acum am 38 si nu am avut absolut nicio problema de atunci.recunosc ca nu merg la medic niciodata, ma tratez singura.nu te mai gandi la asta.si nu sta prea mult pe la usile doctorilor.credinta ajuta, mediul in care lucrezi si starea ta sufleteasca.numai bine!
Am fost operata de carcinom ovarian gr 3 acum 8 luni de zile.Exista riscul sa fac si cancer de san tinand cont ca acum am analizele tumorale in limite normale?Cred ca am depistat o galma pe sanul dreptcare este dureroasa.
Posteaza comentariu