Schimbarea anotimpurilor isi lasa amprenta asupra noastra... Zilele si serile devin din ce in ce mai racoroase, iar soarele "cu dinti" care incepe sa straluceasca pe cer ne arata tot mai clar ca nu ne mai jucam cu vremea... Inca ne permitem plimbari prin parcuri si gratare la padure, dar in curand vom scoate de la naftalina hainele de iarna. Este cazul sa iti protejezi sanatatea de pericolele care te pandesc in aceasta toamna!
Plamanii sunt cele mai sensibile organe in lunile de toamna. Ca atare, este momentul sa te concentrezi asupra prevenirii racelilor, gripelor, tusei, gatului inrosit si asa mai departe. Pentru persoanele care sunt deja predispuse la afectiuni ale plamanilor, cum ar fi bronsita, pneumonia si emfizemul, toamna este cel mai bun anotimp pentru a lua masurile de precautie ce ajuta la minimalizarea vulnerabilitatii organismului si la pregatirea sa pentru iarna.
Evita curentul!
Temperaturile sunt in scadere, serile sunt tot mai reci, iar in anumite regiuni vantul incepe sa bata cu tot mai multa putere. Astfel incat, iti recomandam sa fii cat se poate de atenta la curentii reci. Pentru a evita imbolnavirea, asigura-te ca gatul, incheieturile si gleznele nu iti sunt expuse la frig, vant si/sau curent. Acesta ar fi un inceput "clasic" de raceala...
Mare atentie la uscaciunea din aer!
In timpul toamnei, vantul - a carui putere creste treptat - si frigul creeaza un aer uscat, care iti afecteaza pielea si plamanii. Efectele tendintelor naturale spre uscaciune intalnite toamna se accentueaza de indata ce incepi sa dai drumul la caldura acasa, la serviciu sau in masina, pentru a scapa de frigul de afara.
Pielea si plamanii tai nu "agreeaza" in mod deosebit senzatia de uscaciune, astfel incat este important sa bei foarte multe lichide, pentru a mentine in permanenta aceste organe hidratate.
Mai putine alimente picante
Deoarece plamanii sunt in special sensibili in lunile de toamna, este o idee foarte buna sa micsorezi in dieta ta cantitatea de mancaruri picante, pentru a evita iritarea organelor. Drept rezultat, plamanii vor fi mai putin vulnerabili la agentii patogeni.
Atentie la felul in care te simti
Cel mai important este sa fii foarte atenta la felul in care te simti. De indata ce ai primit primele semnale ale unei raceli care te "prinde", este cazul sa iei masuri preventive. Incearca sa iti echilibrezi dieta, incluzand legume, fructe, seminte si/sau grane (orez, grau etc.), dar si cateva alimente foarte putin condimentate.
Frunzele cazute, un pericol pentru persoanele care sufera de alergii
Desi reprezinta o incantare pentru privirea noastra, datorita culorilor inedite si covorului frumos in care se astern pe pamant si pe alei, frunzele cazute din copaci, umede, pot gazdui bacterii si mucegaiuri care pot produce reactii alergice, ce se manifesta prin dureri de cap, nas rosu si cu secretii abundente, ochi umflati, care prezinta senzatia de mancarime, bronsita, astm etc.
In cazul in care frunzele se ard, un obicei practicat toamna, pentru facilitarea descompunerii acestora, problemele de sanatate mai sus mentionate se complica...
De vreme ce doar aproximativ 15% din populatie sufera de alergii, foarte multe persoane nu vor avea probleme din cauza expunerii la alergeni. Insa, daca te numeri printre nefericitii alergici, este preferabil sa eviti complet aceasta expunere. In cazul in care trebuie neaparat sa aduni frunzele cazute in curtea sau pe aleile din fata casei tale, in timpul acestei activitati poarta pe fata o masca pentru filtrarea particulelor microscopice de praf, alergeni sau mucegai. In plus, operatiunea strangerii frunzelor cazute este prefarabil sa se faca atata vreme cat acestea sunt inca uscate si nu umede.
Dupa ce ai terminat, nu iti "contamina" casa cu hainele expuse in timpul strangerii frunzelor moarte. Foloseste un rand de haine "de munca" sau "de sacrificiu", haine pe care apoi le scoti imediat ce ai terminat treaba si pe care le speli.
Ciupiturile insectelor... mare bataie de cap!
Un alt lucru pe care trebuie sa il eviti atunci cand te afli in aer liber il reprezinta ciupiturile si intepaturile insectelor si ale paianjenilor. Foarte multe dintre aceste vietuitoare sunt inca prezente sub frunze si plante. O data ce temperaturile incep sa scada, acestea devin din ce in ce mai putin active.
Intepaturile cu adevarat periculoase sunt rare, insa aceste insecte sunt hotarate sa isi apere viata si teritoriul atacand, mai ales ca nu pot scapa prea usor de agresori, din cauza metabolismului incetinit. Astfel incat, te sfatuim sa fii extrem de vigilenta, sa porti manusi si imbracaminte protectoare adecvata in cazul in care ai de lucru prin curte si, mai ales, nu intra in conflict cu acesti "inamici", daca te intalnesti cu ei!
Daca ai fost intepata sau ciupita de o insecta si nici macar nu stii despre ce specie este vorba, apeleaza imediat la sfatul si ingrijirea medicului. Te vei scuti de o gramada de probleme, din moment ce veninul insectelor iti poate face destul rau - umflarea tesutului, senzatie pulsatila sau de anestezie, durere etc.
Ai grija la efort!
Sa nu uitam ca lunile de vara au insemnat perioade intregi de lenevie si sedentarism... Astfel incat, orice activitate "serioasa", care presupune un efort suplimentar, trebuie pregatita in consecinta. Ori te pui pe treaba si iti readuci forma fizica la una de invidiat, ori iei lucrurile pas cu pas, fara sa exagerezi.
In caz contrar, fortarea si stresul pot insemna prea mult pentru corpul tau. Infarcturile si atacurile vasculare reprezinta adesea o consecinta nedorita a activitatilor produse in lunile friguroase, cum ar fi stransul frunzelor moarte sau al zapezii. Febra musculara si durerile de spate sunt frecvente atunci cand "pornim la lupta" nepregatiti... Sfatul medicului este necesar in special pentru adultii care nu sunt, in mod normal, activi din punct de vedere fizic.
Intotdeauna efectueaza exercitii de incalzire inainte de a te apuca de o munca fizica! Exercitiile de intindere vor slabi tensiunea muschilor si vor impiedica acumularea de stres si de efort care poate duce la accidente nefericite.
Stransul frunzelor moarte nu pare a fi cine stie ce treaba grea, dar rasucirile, intinderile, aplecarile, ridicatul si caratul sacilor incarcati cu frunze reprezinta actiuni ce necesita o stare fizica foarte buna pentru a putea munci in conditii sigure. Ca atare, te sfatuim sa nu umpli pana la refuz sacii, in special nu cu frunze ude, si sa nu te apleci din talie atunci cand ridici aceste "poveri". Indoaie genunchii si pastreaza-ti spatele in postura sa naturala, folosindu-te de muschii picioarelor pentru ridicare.
Daca te-ai extenuat o zi intreaga trebaluind prin curte, este o idee foarte buna sa iti incepi a doua zi dimineata cu exercitii de inviorare pentru a indeparta tensiunea muschilor. Daca ai pe aproape si pe cineva care sa iti faca un masaj, este si mai bine!
Posteaza comentariu