Dar expunerea la sunete de intensitate mai mare produce pierderi variabile ale auzului. De exemplu, expunerea timp de 45 de ani, la o intensitate sonora de 95 decibeli, conduce la diminuarea iremediabila a auzului.
Cele mai importante daune la nivelul urechii interne apar in primii ani de expunere la sunete puternice, iar pentru ca playerele portabile se adreseaza in principal tinerilor, acestia sunt adesea cei mai expusi.
Pentru a estima corect sunetele periculoase pentru auzul tau, iata cateva sunete comune si intensitatea lor, potrivit American Academy of Family Physicians:
- Impuscaturi, pocniturile artificiilor sau petardelor puternice - de la 140 la 170 decibeli;
- Decolarea unui avion - 140 de decibeli;
- Concert rock - 110, pana la 120 decibeli;
- Locomotiva diesel, casti stereo - 110, pana la 120 decibeli;
- Motocicleta - 90 decibeli;
- Conversatie - 60 decibeli;
- Soapta - de la 30 pana la 40 decibeli.
Pentru a-ti pastra auzul in cea mai buna "forma", trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale pentru sistemul tau auditiv. In primul rand, asculta muzica la un nivel rezonabil, astfel incat sa nu iti pui auzul in pericol.
Protejeaza-ti urechile cu dopuri in timpul concertelor. Nu iti fie teama ca vei rata ce e mai important, pentru ca nivelul decibelilor din timpul unui concert ajunge pana la 110, fiind aproape dublu fata de limita normala, sigura pentru auzul tau.
Comentarii (2)
eh se aude bine si cu dopuri dar park nu mai e aceasi chestie ca si fara ele...:))) si eu asc muzica destul de tare..si s pare ca pb nu au incetat sa apara:-s
si daca iti astupi urechile pentru ce sa mai mergi la concert?:-??
Posteaza comentariu