Cel pe care medicina moderna il considera, cu mare respect, drept parintele sau - Hipocrat - spunea discipolilor sai: sa faci din fiecare aliment un medicament!
Poate ca marele medic al antichitatii grecesti avea atunci viziuni uimitoare, ori, poate ca el insusi calatorise prin Orientul indepartat si invatase cate ceva de la experimentatii medici tibetani, chinezi sau indieni. Cert este ca sfatul sau este extrem de valoros - ca si multe altele lasate mostenire urmasilor sai - dar, din nefericire, a cam fost dat uitarii de catre sclavii supertehnologiilor moderne ale sfarsitului de mileniu II.
Ne vom ocupa in aceasta editie de banalul si aproape nelipsitul morcov. Desigur, multi stiu cate ceva despre valoarea morcovului prin continutul sau de vitamina A, ca si de beta-caroten (un pretios compus anticancerigen). In conceptia traditionalista chineza, morcovul este privit drept o leguma cu mireasma dulce si energie neutra, care are calitati diuretice si digestive si actioneaza benefic asupra plamanilor si splinei. Consumul regulat de morcov proaspat gatit este o solutie minunata de prevenire a pierderii vederii in intuneric (numita popular: orbul gainii).
Dar, iata si alte cateva proprietati terapeutice interesante:
- O supa de morcov si curmale rosii poate alunga tusea magareasca la copii;Gatit impreuna cu pastarnac, poate deveni o mancare ideala pentru grabirea aparitiei eruptiei cutanate la copiii bolnavi de varicela;Arsurile pielii pot fi tratate cu mare succes prin comprese cu suc de morcov proaspat;Pentru a scapa de edeme, fierbeti pe foc mic 5g seminte de morcov in 500 ml apa, pana cand apa se injumatateste.
Sa mai retinem ca, la copiii cu enuresis nocturn se recomanda eliminarea completa a morcovului din alimentatie, timp de 30 - 50 zile. In schimb, consumul de morcov proaspat poate fi de folos in tratatmentul proceselor inflamatorii ale vezicii urinare si/sau al rinichilor, dar si in orice alta inflamatie.
Parafrazand o binecunoscuta reclama, am putea spune: Morcovul- iepurasii stiu de ce!