Metode eficiente pentru a renunta la fumat

Exista mai multe metode prin care poti renunta la acest obicei nesanatos al fumatului. Fie ca incerci sa te lasi brusc, fara nici un ajutor, fie ca apelezi la metode mai putin conventionale, cum ar fi acupunctura sau hipnoterapia, ai toate sansele din lume sa redevii nefumatoare. Daca adaugi si un ingredient de baza, vointa, succesul iti este asigurat. Doar ca acest drum nu este deloc usor... Un lucru pe care trebuie sa il ai in permanenta in vedere si sa nu te lasi doborata!



Acupunctura presupune inserarea unor ace in punctele cheie de presiune aflate pe diferite parti ale corpului. Aceasta operatiune nu este dureroasa, iar pacientii sunt lasati sa se relaxeze cel putin o jumatate de ora inainte. Acele sunt apoi scoase, cu exceptia a doua ace de mici dimensiuni, care raman fixate in lobul urechii. Ideea este sa iti atingi un lob al urechii atunci cand simti ca te "loveste" pofta de tigara.

Deocamdata, nu exista teste clinice care sa demonstreze eficiente reala a acupuncturii in ceea ce priveste renuntarea la fumat, insa unii fumatori au simtit imbunatatiri o data ce au aplicat aceasta metoda.



Sa te lasi de fumat fara nici un ajutor... Desi simptomele fizice pot fi destul de radicale in primele zile de cand ai scos tutunul din viata ta, acestea dispar in primele doua sau trei saptamani. Majoritatea oamenilor a reusit sa renunte la fumat datorita acestei metode.



Inregistreaza-te la diferite programe care trimit o serie de e-mail-uri motivationale, centrate asupra fiecarei etape din recuperarea ta. De asemenea, aceste mesaje te tin la curent cu progresul pe care corpul tau il face si iti ofera o sumedenie de informatii care te ajuta sa ramai "pe pozitii" in cazul in care esti tentata sa cedezi din nou unui fum de tigara...



Desi nicotina este un drog care genereaza o dependenta fizica extrem de ridicata, fumatul are si foarte multe asocieri psihologice. Hipnoterapia incearca sa modifice dependenta ca obicei existenta in mintea si subconstientul fumatorului. Nici in ceea ce priveste aceasta metoda nu exista teste clinice care sa dovedeasca eficienta sa in renuntarea la fumat, insa unii fumatori au considerat aceasta metoda ca fiind de real ajutor.



Este un nou tratament dezvoltat de catre un fost fumator, care foloseste laserul fara durere, la intensitate minima, pentru a stimula punctele de energie din organism. Acestea, in schimb, stimuleaza producerea de endorfine - asa-numitul "elixir al fericirii" produs de organism, respectiv substante chimice naturale care, printre alte functii, atenueaza si durerea. Endorfinele, cel putin teoretic, te "scapa" si de pofta de tigara. Testele clinice nu au demonstrat efectele pozitive ale acestui tratament.



Asa cum iti povesteam si in articolul trecut, aceasta este una dintre tehnicile care iti vine in ajutor in misiunea ta extrem de dificila de a te lasa de fumat. Aceasta terapie atenueaza simptomele de "sevraj", in timp ce fumatorul se obisnuieste sa nu mai fumeze, iar doza de nicotina este in mod gradual redusa.

Pentru cele mai bune rezultate, urmeaza cat mai corect posibil instructiunile de utilizare si consulta-te cu farmacistul sau medicul tau generalist, in ceea ce priveste administrarea acestor medicamente. Produsele sunt disponibile pe piata in diferite forme, permitandu-ti sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

Plasturi cu nicotina: O metoda discreta si usor de folosit, plasturii functioneaza prin eliberarea unei doze de nicotina in sistemul sanguin, prin intermediul epidermei. O parte dintre acesti plasturi pot fi purtati doar ziua, in timp ce plasturii cu valabilitate de 24 de ore ajuta la stoparea poftei de tutun care, la fumatorii "inraiti", se instaleaza adesea dimineata.

Acesti plasturi trebuie aplicati pe o parte a corpului epilata, cum ar fi partea superioara a bratului, insa nu trebuie aplicati doua zile consecutiv in acelasi loc. Nu trebuie sa fumezi cat timp plasturele este lipit pe piele si nici sa folosesti alte produse din cadrul terapiei de inlocuire a nicotinei, decat sub supravegherea si urmand sfatul medicului.

Guma cu nicotina: Acest produs iti permite sa controlezi doza ta de nicotina. A invata cum anume se mesteca in mod corespunzator aceasta guma este un pas extrem de important pentru reusita metodei. Ideea este sa mesteci usor, pana cand "dai" de aroma si apoi sa "stochezi" guma in obraz, iar nicotina va fi absorbita prin mucoasa acestuia.

Spray-ul nazal: Este cel mai puternic produs de acest tip - reprezinta o sticluta mica de solutie cu nicotina, care se pulverizeaza direct in cavitatea nazala. Pentru ca se absoarbe mai rapid decat orice alta forma de medicament de inlocuire a nicotinei, spray-ul ii poate ajuta in mod special pe fumatorii "grei", mai ales daca alte produse de acelasi gen au dat gres.

Tableta cu nicotina: O astfel de tableta este alba, de mici dimensiuni si se asaza sub limba. Continutul sau de nicotina va fi absorbit prin mucoasa intregii guri.

Pastile cu nicotina: Exista si varianta pastilei de genul bomboana care se suge - aceasta isi elibereaza doza de nicotina intr-un mod similar tabletelor.

Inhalatorul cu nicotina: Este un dispozitiv din plastic in forma de tigara, cu un cartus la capatul opus, cu nicotina. Sufland si tragand aer in piept prin filtru, acest cartus elibereaza vapori de nicotina, care sunt absorbiti prin mucoasa gurii si a gatului. Inhalatorul este util persoanelor carora le lipseste (si) obiceiul de a tine tigara in mana.

Terapia de inlocuire a nicotinei este, in general, o metoda sigura de utilizat si, bineinteles, mult mai putin periculoasa decat fumatul in sine. Totusi, in cazul in care esti insarcinata sau suferi din cauza unor boli de inima, este recomandabil sa iti consulti mai intai doctorul, inainte de a apela la acest tratament.



Exista astfel de programe initiate in centrele medicale, unde vei primi atat informatie specializata, cat si consiliere pe durata procesului de renuntare la fumat. Astfel de programe sunt venite in sprijinul fumatorilor, pentru a le explica pasii pe care ii au de facut si simptomele pe care le vor resimti. Apeleaza cu incredere si la aceste programe si pregateste-te pentru revenirea la statutul de nefumatoare!



Zyban este unul dintre cele mai noi medicamente de pe piata si este disponibil pe baza de prescriptie medicala. Fumatorul incepe tratamentul inainte de a renunta la acest obicei, iar medicamentul il ajuta sa "scape" de tigari, pentru ca acestea nu isi mai ating "tinta".

Zyban reduce poftele, precum si simptomele cum ar fi anxietatea, transpiratia abundenta si iritabilitatea. Unii pacienti au raportat unele efecte secundare neplacute, precum ameteala, dureri de cap, senzatia de gura uscata si vederea tulbure. Acest medicament nu este recomandat daca esti insarcinata, alaptezi la san sau daca ai un istoric de epilepsie, boli de ficat sau dezechilibre alimentare.

Studiile recente indica faptul ca este extrem de eficient. Insa, pentru un efect maxim, Zyban trebuie integrat intr-un plan de ansamblu de renuntare la fumat. In plus, oricare ar fi metoda pe care o vei pune in practica, nu uita ca ai nevoie si de o vointa de fier!