Marijuana poate crește riscul demenței și este utilă pentru tratamentul epilepsiei

Literatura științifică privind efectele marijuanei este în continuă dezvoltare. Există multe studii, în special despre modul în care marijuana poate afecta creierul.
În timp ce studiile anterioare au arătat că poate fi de folos în tratamentul tulburărilor cerebrale, cum ar fi epilepsia, testele recente indică faptul că marijuana scade circulația sângelui în anumite zone ale creierului, care sunt esențiale pentru dezvoltarea memoriei.

Ce rol are marijuana când vine vorba de riscul demenței și tratamentul epilepsiei?


Potrivit rezultatelor unui studiu recent, consumatorii de marijuana au un flux sanguin mai scăzut la nivelul creierului, inclusiv hipocampul, care este vital pentru funcția memoriei și care este afectat de Alzheimer. Cercetătorii au depistat un nivel anormal de scăzut al fluxului sanguin în cazul consumatorilor de marijuana.

Datele folosite pentru cercetare au fost extrase dintr-o bază de date impresionantă, care conține cel puțin 27.000 de cazuri evaluate în nouă clinici din Statele Unite, între 1995 și 2015.
Cercetătorii au testat 982 de pacienți care au folosit anterior sau care încă foloseau marijuana. De asemenea, a fost folosit și un eșantion de 100 de persoane care nu erau consumatoare de marijuana, pentru a determina dacă există diferențe semnificative.

Rezultatele au arătat că persoanele care foloseau marijuana aveau un flux sanguin scăzut în partea dreaptă a hipocampului, care este responsabilă pentru stocarea memoriei. Ceea ce i-a uimit pe oamenii de știință nu a fost micșorarea fluxului de sânge din creierul utilizatorilor de marijuana, ci că hipocampul a fost cea mai afectată regiune datorită rolului pe care îl joacă în ceea ce privește memoria și boala Alzheimer. Această lucrare sugerează că utilizarea de marijuana poate avea influențe dăunătoare asupra creierului, în special în regiunile importante pentru memorie și învățare.

Studiile anterioare au arătat că hipocampul se micșorează fizic atunci când este consumată marijuana.
De asemenea, există doar câteva studii care examinează impactul consumului de marijuana asupra fluxului sanguin al creierului. 

Rezultatele studiului au fost contrare altor cercetări care au scos în evidență beneficiile marijuanei în tratarea bolilor neurologice, precum epilepsia. Un studiu a arătat că un ingredient non-psihoactiv din marijuana, canabidiolul, poate reduce probabilitatea convulsiilor epileptice la copii. Acest studiu consideră canabidiolul ca fiind un medicament eficace pentru convulsii în cazul acestei afecțiuni și al acestui grup de vârstă. Însă trebuie să fie studiat și pe alte tipuri de epilepsie.

În cadrul studiului, au fost ținuți sub observație 120 de copii și de adolescenți care sufereau de sindromul Dravet, o formă rară de epilepsie rezistentă la medicamente.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au fost tratați cu canabidiol au prezentat o reducere semnificativă a numărului de convulsii într-o lună. Mai mult, 62% dintre părinții participanților la studiu au raportat o îmbunătățire a stării generale a copiilor în timpul studiului.

Aceste dovezi sprijină alte studii efectuate pentru a analiza proprietățile canabidiolului. Cercetătorii cred că această corelație între compusul din marijuana și convulsii are loc datorită capacității marijuanei de a bloca transportatori specifici, precum și datorită efectelor sale neuroprotectoare și antiinflamatorii. Rezultatele acestui studiu au arătat că ar putea fi un mijloc util de tratare a epilepsiei și a altor tulburări ale sistemului nervos central, în special când este vorba despre convulsii.
iulia-mirica