Cercetătorii știau deja că mirosul și gustul sunt două simțuri profund interconectate în creier, mirosul oferind majoritatea informațiilor complexe asociate cu aroma.Dar o nouă lucrare publicată în revista Chemical Senses arată că cele două simțuri par a fi corelate și pe suprafața limbii. Cu alte cuvinte, limba oamenilor poate simți mirosuri. Însă ce teste au făcut cercetătorii pentru a face această descoperire și cum poate fi folosită această informație?
Cum au ajuns oamenii de știință la concluzia că limba oamenilor poate simți mirosuri?
Cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center, o instituție de cercetare non-profit din Philadelphia, au creat celule gustative umane într-un laborator. Aceste celule conțineau câteva molecule importante deja regăsite în celulele olfactive, adică celulele regăsite în pasajele nazale, care sunt responsabile pentru detectarea mirosurilor.
Iar când au expus celulele gustative la moleculele de miros, celulele acestea au răspuns precum celulele olfactive.Aceasta este prima demonstrație a senzorilor olfactivi în celulele gustative umane, deși au fost găsiți și în alte părți ale corpului (inclusiv în intestin, în păr). Prezența receptorilor olfactivi și a receptorilor de gust în aceeași celulă le oferă oamenilor de știință noi oportunități de a studia interacțiunile dintre stimulii gustativi și olfactivi de pe limbă.
Cercetarea sugerează că celulele gustative umane ar putea fi mai complicate decât credeau oamenii de știință anterior.
Gustul este un simț destul de simplu, care sortează substanțele chimice în cel puțin cinci categorii: dulce, sărat, acru, amar și umami. Oamenii de știință credeau până la acest studiu că acele categorii simple de gusturi erau integrate doar odată cu mirosul în creier. Dar acum sunt de părere că poate avea loc o combinare a simțurilor înainte ca semnalul senzorial să ajungă la creier.
Posteaza comentariu