Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

Nu este deloc plăcut să te îmbolnăvești, dar pentru a te simți mai bine trebui să știi exact de ce afecțiune suferi. Află care sunt diferențele dintre o intoxicație alimentară sau gripă.
Orice tip de boală este deranjant, dar atunci când nu ești sigur ce este în neregulă situația devine și mai dificilă. De obicei atunci când te doare stomacul te gândești la două posibilități: intoxicație alimentară sau gripă. Chiar dacă este ușor să confunzi cele două afecțiuni, dacă ai un ghid pe baza căruia poți observa simptomele vei realiza mai repede despre care dintre ele este vorba. 

 
Iată cum poți diferenția simptomele pentru a ști dacă ai o  intoxicație alimentară sau gripă:

 
1. Greața

Este unul dintre principalele simptome ale intoxicațiilor alimentare. Acestea pot apărea imediat după masa care a conținut alimentele respective sau se pot manifesta în maximum 48 de ore după aceea, în funcție de tipul de aliment sau bacteriile ingerate. Dacă bănuiești că ai consumat alimente expirate sau păstrate în condiții insalubre cel mai bine este să te programezi rapid la un consult pentru a contracara toxiinfecția.

 
2.  Starea de vomă

Legată de greață, starea de vomă apare atunci când greața se intensifică și este de obicei un semnal clar că ai o intoxicație alimentară. În cazuri mai rare, voma poate apărea și ca simptom al gripei, dar acest lucru se întâmplă mai mult în cazul copiilor decât al adulților.
Dacă observi și sânge atunci când vomiți trebuie să mergi la un consult de specialitate cât mai repede.

 
3. Frisoanele

Apar adesea atunci când organismul luptă împotriva unei infecții cum este gripa. În general frisoanele sunt un efect secundar al febrei, așa că verifică-ți temperatura și consumă suficiente lichide pentru a te simți mai bine.

 
4. Febra

Este un alt simptom al gripei. Dacă observi că febra nu scade deloc mergi cât mai repede la medic. Ca regulă generală consultul este obligatoriu dacă febra nu scade timp de trei zile.

 
5. Durerile în gât

Dacă te doare în gât, cel mai probabil organismul tău se confruntă cu acțiunea virușilor care cauzează gripa. Toamna de-abia începe, așa că ai timp să mergi să te vaccinezi împotriva gripei de sezon!

 
6. Nasul care curge

Un alt simptom caracteristic al gripei sunt și secrețiile nazale, mai ales dacă sunt asociate cu durere în gât, febră și dureri musculare. Bea ceaiuri calde pentru a preveni durerile de cap cauzate de nasul înfundat.

 
7. Durerile abdominale sau diareea

Dacă ai crampe, te doare stomacul sau ai diaree, cel mai probabil te confrunți cu o intoxicație alimentară. Cu toate acestea, în unele cazuri, copiii care au gripă pot să aibă și diaree sau stări de vomă.

 
8. Oboseala

Oboseala accentuată, care nu-ți permite să menții ritmul obișnuit de activitate și chiar te poate obliga să rămâi în pat, este de obicei asociată cu gripa, mai ales în stadiul inițial al infecției. Este foarte important să mergi la medic în primele 48 de ore pentru a preveni agravarea simptomelor specifice gripei.

 
9. Durerile musculare

Durerile musculare sunt un semn al gripei. Dacă observi că te dor toți mușchii și nu ai mers de curând la un antrenament la sală, cel mai probabil corpul tău luptă deja împotriva gripei. 
 
Indiferent dacă ai gripă sau o intoxicație alimentară este esențial să te hidratezi, consumând minimum 10 pahare de lichid în fiecare zi.
Evită băuturile alcoolice și sucurile de tip cola. Dacă vrei să te simți mai bine bea ceaiuri din plante, simple sau îndulcite cu puțină miere, precum și apă plată simplă. Odihnește-te și programează-te la un consult dacă febra nu scade. Chiar dacă va trebui să ai câteva zile de repaus, îți poți găsi o carte preferată sau poți scrie în jurnal până când te vei simți din nou în formă. Nu încerca să respecți ritmul normal de activitate pentru că poți avea dureri de cap și stări de amețeală, prelungind perioada necesară de repaus. Mai bine rezervă-ți intervalul necesar pentru a te face bine, în loc să agravezi simptomele, să răspândești gripa sau să fie nevoie să iei un tratament mult mai complex decât ar fi fost necesar inițial.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.