Interviu cu Dr. Daniela Diveică. Ce este SPF-ul și cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta

Produsele cu factor de protecție solară sunt o necesitate. Dar știi de ce? Dr. Daniela Diveică vine cu lămuriri, sfaturi și recomandări pentru a înțelege mai bine importanța SPF-ului.

Ce se întâmplă cu pielea la soare și cum acționează SPF- ul?


Dr. Daniela Diveică: Efectele soarelui asupra pielii noastre sunt ireversibile și ne pun în pericol nu doar frumusețea, dar și sănătatea. Cel mai evident efect al expunerii necorespunzătoare la soare este îmbătrânirea pielii.

Radiațiile UV ne decolorează pielea, ca urmare, își fac apariția petele maronii.

În lipsa protecției adecvate împotriva razelor UVA și UVB, ne putem confrunta în timpul sezonului cald cu arsuri solare, caracterizate prin apariția pe piele a unor pete roșiatice. Protecția solară acționează precum o folie de protecție.

SPF reprezintă factorul de protecție solară. Se masoară în funcție de câte radiații UV trec de ea si ajung pe piele. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai puține radiații trec prin ea.

Care sunt cele mai întâlnite greșeli ale femeilor în expunerea la soare?

 

Dr. Daniela Diveică: Principalele greșeli pe care le fac femeile atunci când se expun la soare sunt:

1.

Nu ne protejăm în zilele în care nu e soare

Dacă nu vedem soarele, nu înseamnă că nu există razele ultraviolete.  Acesta este motivul pentru care ar trebui să folosim protecție solară în fiecare anotimp și să adaptăm nivelul de protecție. Vor fi perioade în care avem nevoie de SPF 20, perioade în care avem nevoie de SPF 30 și perioade în care avem nevoie de SPF 50! Important este să o folosim tot timpul.

2. Aplicăm protecția atunci când ajungem la plajă

Protecția trebuie aplicată înainte să ieșim din casă, pentru că la primul contact cu exteriorul, pielea noastră este afectată de razele ultraviolete. Ar trebui să aplicăm protecția cu 30 de minute înainte de a ieși din casă.

3. Folosim protecție solară numai atunci când mergem la plajă

Pielea noastră nu este afectată numai atunci când ne expunem mai multe ore la soare. Chiar și activitățile de zi cu zi își pun amprenta asupra ei.

4. Nu reaplicăm

Oricât de bună ar fi crema pe care o folosim, nu este suficient să aplicăm produsul o singură dată pe zi.

În funcție de activitățile noastre și  de tipul de cremă pe care îl folosim, aceasta ar trebui reaplicată o dată la 2 ore și, după fiecare baie în mare/piscină.

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică, Clinica Daniela Diveică, Bucuresti (Str. Stefan Negulescu nr 34)

 

Care sunt cele mai des întâlnite mituri legate de SPF?


Dr. Daniela Diveică: Cele mai întâlnite mituri despre protecția solară:

1. Persoanele cu un pigment închis nu au nevoie de protecție solară

2. Crema cu protecție solară se aplică doar când este însorit afară

Ultravioletele sunt prezente chiar și atunci când soarele este în nori. De aceea, este necesar să te asiguri că o cremă cu SPF 50 este inclusă în rutina ta zilnică.

3. Aplicarea cremei cu SPF o dată pe zi este suficientă

Aplicarea unui strat generos de cremă cu SPF dimineață nu este suficient pentru a te proteja de razele UV pe tot parcursul zilei. Aceasta trebuie reaplicată la intervale regulate de timp, de preferat la 3-4 ore.

4.

Protecția soalară împiedică bronzarea

Poți obține un bronz frumos, chiar dacă aplici regulat cremă cu protecție solară.

5. Fondul de ten conține deja SPF, așa că sunt protejată

Este indicată aplicarea unui strat generos de cremă cu SPF mare înainte de a te da cu fond de ten, bb-cream sau orice alt produs de make-up.

6. Nu poți suferi arsuri dacă stai în apă

Cea mai bună soluție pentru a te bucura de soare și apă, dar și să fii protejat de razele solare este să folosești o cremă cu SPF rezistentă la apă.

7. Bronzul mă protejează de viitoare arsuri

Chiar dacă ești deja bronzat, asta nu îți garantează protecția împotriva viitoarelor arsuri.

Cum alegem corect produsul SPF potrivit?


Dr. Daniela Diveică: Alegerea SPF-ului în funcție de culoarea pielii.

Piele deschisă la culoare – SPF 35

Daca ai tenul deschis la culoare și sensibil, înseamnă ca ești predispusă la a fi afectată de razele nocive ale soarelui într-un timp foarte scurt.

Piele de culoare medie – SPF 25

Deși mai puțin sensibil decât tenul deschis, tenul de culoare medie este de asemenea predispus la a suferi de efectele nocive ale soarelui.

Piele închisă la culoare – SPF 20

Dacă ai tenul închis la culoare, ești mai norocoasă decât majoritatea dintre noi care suntem predispuse la arsuri și insolații.

Cum alegem produsul SPF potrivit pentru ten?

 

Dr. Daniela Diveică: Ai nevoie de un produs cu spectru larg de protecția UVA și UVB. Apoi, ar trebui să alegem întotdeauna un produs cu factor de protecție de cel puțin 30. Daca ai pielea foarte albă sau sensibilă, dermatologii te sfătuiesc să începi, la debutul verii, cu un produs cu factor de protecție 50, iar apoi, după ce pielea se colorează puțin, să treci la cel cu factor 30.

Planul de aplicare:

Dimineața:

1. Curățare
2. Toner hidratant/esență facială
3. Serum cu vitamina C/antioxidanți/acid hialuronic
4. Crema hidratantă (dacă ai ten gras, poți omite acest pas)
5. Crema cu SPF 30+

dr-daniela-diveic-medic-specialist-n-chirurgie-plastic-i-estetic-clinica-daniela-diveic-bucuresti-str-stefan-negulescu-nr-34