Aerul rece si vantul uscat al iernii pot cauza deteriorarea pielii, aparitia iritatiilor, a fisurilor si a crapaturilor in epiderma, ca sa nu mai spunem de soarele care iti poate afecta pielea intr-o masura la fel de mare ca si in timpul verii. Cum epiderma reprezinta una dintre portile de intrare a virusilor in organism, este recomandabil sa ai cat mai multa grija de ea si sa o protejezi in mod corespunzator in sezonul rece.
Dermatologii te sfatuiesc sa tii cont de cateva sfaturi care te pot scuti de o seama de neplaceri:
Nu face dusuri sau bai indelungate si foarte fierbinti, care elimina elementele naturale de protectie ale pielii si pot cauza uscarea epidermei. Un dus scurt, rapid si cu apa calduta este mai degraba recomandabil comparativ cu baile lungi, de cate o ora, oricat de tentante ar fi acestea...
Dupa dus, tamponeaza-ti corpul, apoi aplica un strat de crema hidratanta cat timp pielea este inca umeda - acest lucru va ajuta asimilarea cat mai rapida a uleiurilor si a apei atat de necesare pielii. In plus, aplicarea unui strat protector de crema hidratanta, imediat dupa baie sau dus, te va proteja impotriva elementelor dure ale iernii.
Mai departe, vei avea nevoie de o lotiune super emolienta pentru maini, calcaie sau pentru orice alta portiune de piele uscata si crapata.
Manusile reprezinta o solutie foarte simpla pentru protejarea mainilor in perioadele foarte reci si uscate, care pot declansa aparitia eczemelor. De asemenea, manusile te pot proteja de cuticulele sau unghiile crapate sau fisurate.
Daca pielea devine uscata, te mananca sau daca iti apare pe piele o eczema, nu lasa aceasta afectiune sa se agraveze. Consulta un medic specialist. Acesta iti poate prescrie o crema "blanda" cu steroizi sau un alt tratament, care iti va readuce pielea la o stare de sanatate perfecta.
Atunci cand iesi din casa, aplica pe pielea expusa o crema cu factor de protectie impotriva radiatiilor (SPF) - soarele este la fel de daunator pentru epiderma in timpul iernii, pe cat este in perioada verii. Desi razele soarelui nu sunt atat de puternice, pielea ta este totusi sensibila la radiatiile ultraviolete. Nu este necesar ca aceasta crema de protectie sa fie aplicata pe toata suprafata pielii, deoarece hainele groase te vor proteja oricum de intensitatea ceva mai mica a soarelui, insa este preferabil sa aplici pe fata o crema sau un machiaj cu SPF 15.
Daca obisnuiesti sa schiezi, nu uita niciodata de crema cu SPF! Unele dintre cele mai severe arsuri cauzate de razele soarelui le "dobandesti" dupa ce ai stat ore intregi pe partie, deoarece zapada reflecta lumina soarelui.
Protejeaza-ti buzele folosind un balsam sau un glos de buze cu un factor de protectie ridicat.
Daca folosesti un produs pe baza de tretinoina (acid retinoic), cum ar fi Retin-A, fii foarte atenta atunci cand aplici o crema cu factor de protectie - esti supusa mai mult riscului de a dezvolta o arsura din cauza razelor soarelui. Daca ai o piele sensibila, trebuie sa reduci utilizarea unor produse pe baza de acid alpha hydroxy, respectiv acizi de fructe, deoarece acestea pot duce la uscarea si iritarea pielii.
Incearca sa creezi o umiditate crescuta in apartamentul sau biroul tau, pentru a ajuta pielea sa isi pastreze umiditatea si narile sa nu se usuce. Daca ai de-a face cu nari uscate sau chiar sangerari minore ale nasului, poti folosi putina crema pentru a hidrata si calma aceasta portiune de piele.
Posteaza comentariu