Cancerul la gât poate afecta inclusiv buzele, obrajii și limba dacă se răspândește, iar simptomele problematice nu sunt ușor de recunoscut. „Nu toți pacienții vor avea dureri sau iritații. Uneori este foarte greu să se detecteze cancerul la gât în fazele incipiente”, explică dr. Al-Khudari, chirurg la Centrul Medical al Universității Rush.
Motivul pentru care acest tip de cancer este adesea diagnosticat tardiv este faptul că simptomele nu devin evidente decât după ce s-a răspândit și a afectat ganglionii limfatici.
Iată ce trebuie să știi despre cancerul la gât:
- bărbații au un risc dublu de cancer la gât față de femei;
- numărul de pacienți sub 50 de ani care primesc acest diagnostic este în creștere, iar maladia apare și la persoanele cu vârsta între 20 și 30 de ani;
- persoanele care supraviețuiesc acestui cancer au un risc ridicat de a suferi o recidivă sau de a avea un alt tip de cancer.
Riscul crescut persistă într-un interval de 5-10 ani de la remisie;- fiecare tip de cancer la gât necesită un tratament diferit, deși este vorba despre o zonă a corpului de mici dimensiuni;
- persoanele care iau medicamente care suprimă imunitatea (de obicei în cazul transplantului de organe) au un risc crescut de cancer la gât.
Vestea bună este că tratamentele pentru cancerul la gât sunt foarte eficiente chiar și atunci când maladia este descoperită tardiv, iar rata de supraviețuire s-a îmbunătățit dramatic față de acum 10 ani și este de 80-90%.
Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni maladia:
1. Evită tutunul
Cu cât fumezi sau mesteci tutun o perioadă mai îndelungată, cu atât vei fi mai expus la riscul de cancer la gât. „Fumatul are un rol direct în declanșarea acestei maladii. Și mestecatul tutunului poate provoca apariția ulcerațiilor gri-albicioase în cavitatea orală care pot deveni maligne”, explică dr.
Al-Khudari.
2. Bea alcool cu moderație
La fel ca și fumatul, cantitatea mare de alcool și consumul lui pe o perioadă îndelungată te predispun la cancerul la gât. Acest lucru se întâmplă pentru că băuturile alcoolice modifică reacțiile chimice din interiorul organismului și reduc șansele de apărare împotriva cancerului.
Potrivit specialiștilor, persoanele care beau mai mult de 3,5 pahare de alcool pe zi își cresc riscul de cancer la gât cu 60-70%. „Consumul excesiv de alcool este extrem de riscant. Dependența de alcool sau momentele în care se bea foarte mult pot afecta negativ organismul, iar dacă alcoolul se combină cu țigări consecințele pot fi dramatice”, spune dr. Al-Khudari.
3. Mergi frecvent la stomatolog
Un control de rutină poate dezvălui leziuni specifice, favorizând tratamentul eficient al cancerului.
Dacă stomatologul observă umflături sau leziuni te va trimite la specialist. Detectarea timpurie a cancerului și începerea imediată a tratamentului sunt lucruri vitale pentru protejarea sănătății și creșterea șanselor de eliminare completă a celulelor maligne. Mergi la stomatolog o dată la 6 luni, spală-te pe dinți și folosește ața dentară de 2 ori pe zi pentru a menține igiena și frumusețea zâmbetului.
4. Fă vaccinul anti-HPV
Virusul HPV, în special tipul HPV16, este asociat frecvent cu manifestarea cancerului la gât. „În general cancerele cu substrat HPV sunt identificate la persoanele între 40 și 55 de ani. Simptomele sunt minime, de exemplu o umflătură situată la nivelul gâtului care nu dispare mai multe săptâmâni. Este foarte util să te vaccinezi împotriva HPV dacă nu ți-ai început viața sexuală, iar dacă ești deja activ sexual trebuie să-ți iei măsuri de protecție”, recomandă dr.
Al-Khudari.
5. Protejează-ți buzele de soare
Dacă până acum te-ai ars la soare foarte ușor este esențial să-ți protejezi buzele. Leziunile maligne din această zonă pot favoriza răspândirea cancerului la gât. Alege un balsam de buze cu protecție solară și aplică-l din nou după ce ai băut ceva, poartă pălării cu bor larg și încearcă să stai cât mai mult la umbră când ești afară.