Pentru cei mai multi dintre romani, bogati si - mai ales - saraci, porcul este - alaturi de ritualurile religioase, darurile aduse de Mos si emotia copiilor din Noaptea Sfanta - unul din simbolurile Sfintelor sarbatori ale Craciunului.
De la o vreme, carnea de porc a cazut in mare dizgratie. Apologetii dietelor naturiste au sters-o definitiv de pe lista. Nutritionistii au mari rezerve, dar stiu ca nu se poate renunta chiar asa de usor la ea. Multi semidocti in ale regimurilor de viata si alimentatie sanatoase se declara dusmani neimpacati ai porcului...
Sa fie, oare, chiar atat de "vinovata" carnea de porc?
Desigur, se stie ca excesul de consum de grasime de porc si chiar de carne macra poate conduce la o crestere peste masura a colesterolului si la unele afectiuni cardio-vasculare. Chinezii - inca din vremuri antice - au pastrat intotdeauna nealterat locul carnii de porc in alimentatia lor.
Nu sunt de neglijat nici utilizarile carnii de porc drept... medicament.
Daca fierbeti 500-1000 gr carne de porc (cu ceva grasime pe ea) si, apoi, indepartati grasimea, puteti sa beti zeama obtinuta pentru a trata o tuse seaca sau o constipatie veche.
Cosmeticienii chinezi recomanda un amestec de 100 gr carne macra de porc si 100 gr fructe de jojoba, fierte in apa timp de 2-3 ore, pe foc mic. Se mananca la fiecare pranz sau cina si poate rehidrata o piele foarte uscata, fara alte produse cosmetice scumpe.
Ficatul de porc are energie calda si miresmele dulce si amara. Din aceste motive - foarte convingatoare pentru medicina chineza! - ficatul de porc se mananca pentru a tonifia sangele, a creste acuitatea vizuala, a trata nictolapia ("orbul gainii"), ochii congestionati, edemele si beriberi.
Jambonul de porc crud, fiert in apa cu boia rosie - pentru a prepara o supa - devine un bun medicament (daca se indeparteaza grasimea de la suprafata supei) pentru stoparea unui sughit rebel, ori a unor dureri abdominale instalate de 3-4 zile. Supa trebuie consumata fierbinte. Daca se fierb, timp de 12 ore, 200 g jambon crud - pana devine foarte moale - si se indeparteaza grasimea de la suprafata, zeama obtinuta poate opri o diaree cronica.
Rinichii de porc sunt un medicament bun pentru tratarea durerilor de lumbago, a edemelor, a emisiei seminale nocturne, a transpiratiei in timpul somnului si a scaderii auzului la varstnici. Untura de porc - n-o sa credeti! - are efect detoxifiant si este folosita, de asemenea, pentru rehidratarea organismului, pentru tratarea constipatiei, a tusei seci si a pielii crapate. Sa nu uitam ca, in mod traditional, cremele pe baza de plante medicinale se prepara prin fierbere in untura de porc. Si nici faptul ca epilepsia sau convulsiile copiilor sub varsta de 12 ani se trateaza excelent prin aplicarea unei cataplasme preparate dintr-un amestec de untura de porc, ceara alba de albine si palinca (la chinezi, echivalentul palincii este un fel de rachiu foarte tare obtinut din distilarea orezului).
Poate ca acestea sunt argumente suficiente ca sa scoatem din dizgratie bietul porc, dupa care - sa fim cinstiti - cam tanjim, totusi, macar de Craciun...
Un articol de Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
Specialist in medicina traditionala chineza
www.qitaky.ro