Îți poate fi mai greu să respiri într-o varietate de situații, de exemplu dacă efectuezi un antrenament foarte intens sau dacă te grăbești să ajungi la serviciu după ce ai amânat alarma de mai multe ori. Dar te-ai întrebat dacă este normal să rămâi fără aer când urci scările? Aparent este o acțiune foarte simplă care nu ar trebui să cauzeze probleme, însă urcatul scărilor poate fi mai complicat decât ți se pare. Dispneea este diagnosticul în cazul în care nu poți respira adânc, ai o senzație de presiune la nivelul pieptului, vrei mai mult aer sau simți că te sufoci. Această afecțiune are cauze variate și, deși te va îngrijora pe moment, contează foarte mult să mergi la un consult de specialitate pentru a ți se prescrie tratamentul adecvat. Nu te baza pe ocolirea scărilor, ci mai bine află de ce ai probleme cu respirația.
De ce rămâi fără aer când urci scările: Respirația este un proces complex
Deși nu avem timp să ne gândim prea mult la respirație, este un proces complex. Receptorii situați la nivelul plămânilor, căilor respiratorii, vaselor de sânge, mușchilor și creierului determină cantitatea necesară de oxigen de care are nevoie organismul pentru a funcționa în mod optim.
„De exemplu, dacă ai astm, căile respiratorii vor fi îngustate și se pot inflama, producând mucus în exces.
În aceste condiții, organismul va resimți lipsa de oxigen, iar ție îți va fi mai greu să inspiri”, explică dr. Emily Pennington, specialist pulmonolog din Cleveland.
Dacă rămâi fără aer nu trebuie să te sperii. Uneori este vorba despre o activitate nouă, cu care nu te-ai obișnuit încă
În momentul în care rămâi fără aer când urci scările, nu te panica. De obicei nu este vorba despre ceva grav, ci doar de efortul organismului în timp ce se obișnuiește cu o activitate nouă. Dacă locuiești la parter și nu ai ocazia să urci scările prea des, poți respira mai greu când trebuie să urci câteva etaje. De asemenea, dacă ai folosit tot timpul liftul la serviciu, dar vrei să arzi niște calorii în plus și alegi scările, trebuie să prevezi o perioadă de adaptare, în cadrul căreia vei avea dificultăți de respirație, mai ales dacă ai multe etaje de urcat.
„În general, dacă nu ești obișnuit să urci scările poți respira mai greu, dar nu este un motiv de îngrijorare, ci are legătură mai degrabă cu rezistența și condiția fizică”, explică dr.
Pennington.Dacă activitățile de intensitate redusă te obosesc, nu ai probleme de sănătate și ai mai puțin de 40 de ani, cel mai probabil ai nevoie să faci mai multă mișcare pentru a fi în formă. În acest fel vei stimula dezvoltarea masei musculare și vei reuși să respiri mai bine chiar dacă faci efort. Mușchii vor funcționa mai eficient și vor avea nevoie de mai puțin oxigen. În același timp, vor produce mai puțin dioxid de carbon. În ansamblu, mișcarea și exercițiile fizice te ajută să ai nevoie de mai puțin oxigen la fiecare respirație. Mergi la gimnastică, aleargă sau fă plimbări lungi, în ritm alert, iar scările nu vor mai reprezenta o problemă.
De asemenea, trebuie neapărat să ții cont de context. Dacă nu urci scări decât foarte rar nu trebuie să te îngrijoreze problemele de respirație, însă dacă obișnuiai să urci zilnic câteva etaje fără nicio problemă, iar acum îți este foarte greu să faci același lucru, ar putea fi vorba despre o afecțiune care trebuie tratată.
„Dacă faci exerciții fizice și ești deja obișnuit să urci scări, dar observi că ai probleme cu respirația, nu este normal și ar trebui să te programezi la un consult.
Problemele de respirație apărute în contextul unor activități cotidiene, care nu au nimic excepțional pentru pacient, trebuie studiate îndeaproape. În plus, dacă simți că nu ai aer chiar și atunci când faci duș sau mergi să iei corespondența, trebuie să discuți cât mai repede cu medicul tău”, potrivit dr. Pennington.
Există o serie de afecțiuni care pot cauza dificultăți de respirație
Pe lista de afecțiuni care îți pot face probleme atunci când urci scările sau când depui efort în general sunt astmul, pneumonia, intoxicația cu monoxid de carbon, atacul de cord, insuficiența cardiacă sau embolismul pulmonar. Fiecare dintre aceste afecțiuni acționează diferit asupra respirației. Din acest motiv este atât de important să mergi la consult și să iei un tratament adecvat pentru a preveni alte consecințe neplăcute. Medicul va lua măsuri în funcție de diagnostic, corelat cu celelalte simptome și cu orice alt tratament pe care îl urmezi deja.