Se pare că un adult obișnuit suferă între două și patru episoade de răceală și gripă pe an, dintre care majoritatea se vor petrece iarna. Și mulți vor observa că tusea, durerile musculare și durerile în gât se agravează după apusul soarelui.
Experții au dezvăluit exact de ce se întâmplă acest lucru. Ei spun că există mai multe motive, dar, în mare parte, răspunsul constă în ritmul circadian al corpului sau ceasul corporal intern.
Aproape fiecare funcție a corpului este programată să funcționeze la capacitatea sa maximă în anumite momente ale zilei și să se reducă la altele.
De ce răceala se agravează noaptea?
1.
De exemplu, când soarele apune și corpul detectează că timpul de somn se apropie, creierul eliberează mai puțini hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, și îi spune intestinului să încetinească procesele digestive.
Dar anumite celule ale sistemului imunitar devin mai active. Aceste celule sunt concepute să vâneze și să distrugă agenții patogeni precum virusurile.
Această "luptă" declanșează inflamația, un instrument responsabil pentru simptomele de răceală.
"Celulele imunitare pot provoca iritații și inflamații, ceea ce ajunge să agraveze simptomele respiratorii noaptea", a declarat pentru New York Times Dr.
Scăderea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, poate agrava problema, deoarece substanța chimică poate calma eficient inflamația.
2.
Experții subliniază, de asemenea, un alt factor important: pur și simplu, tusea și simptomele răcelii se agravează atunci când stai întins.
Acest lucru se datorează faptului că mucusul începe să se acumuleze în partea din spate a gâtului, o problemă pe care medicii o numesc sindromul picăturii postnazale.
"De-a lungul zilei, acumularea de mucus este o problemă mai mică, deoarece gravitația ajută la drenarea acestuia atunci când sunteți în poziție verticală și vă mișcați", a spus dr.
3.
În cele din urmă, există lipsa de distragere a atenției pe timp de noapte care te obligă să te concentrezi asupra tusei iritante pe care nu o poți schimba.
Deci, ce poți face pentru a obține un somn decent?
Experții recomandă lucruri simple, cum ar fi să bei multe lichide pe parcursul zilei pentru a subția mucusul și să folosești un spray nazal salin pentru a curăța o parte din acesta.
Alții sugerează să folosești dropsuri de tuse cu aromă de mentol sau spray-uri pentru gât, pentru a oferi o senzație de răcoare gâtului și pentru a ajuta la învingerea gâdilatului iritant.
Nu are rost să încerci să nu tusești
"Nu există niciun beneficiu în încercarea de a suprima tusea, deoarece motivul pentru care tușim este că organismul percepe că trebuie să scape de o sursă de iritare", spune dr. Anindo Banerjee, specializat pe boli respiratorii.
Sursă: dailymail